Uspešno dojenje za dobro zdravje otrok in mater

Nosečnost

Ali je potrebna priprava na dojenje že med nosečnostjo?

Nosečnost je pravi čas, da se odločite za dojenje in postanete prepričani, da je to najbolj naraven in normalen način prehranjevanja za vašega otroka. Odgovore na vprašanja, povezana z dojenjem, dobite pri zdravstvenih delavcih in v šoli za starše. Pomembno je, da se o pomenu dojenja pogovorite tudi s svojim partnerjem in da skupaj ugotovita, kakšna bo njegova vloga pri dojenju. Tako vas bo lažje podpiral pri vaši odločitvi. Prav je, da se oba zavedata, da nov družinski član spremeni odnose v družini, da se ljubezen razširi še na otroka in da je dojenje le ena od vzporednih aktivnosti v novih družinskih okoliščinah. Na dojenje je potrebno pripraviti tudi starejše otroke, da se ne bi zaradi tesne telesne in čustvene povezanosti matere in dojenčka pojavila prevelika ljubosumnost. Pomagamo si lahko s fotografijami, ki prikazujejo, da je bil dojen tudi starejši otrok, s slikanicami ipd. Pomembna je vloga očeta, ki naj priskoči na pomoč in se ukvarja s starejšim otrokom, da se ta ne bi počutil odrinjenega. Seveda so lahko v pomoč tudi drugi sorodniki.

Posebna priprava dojk v času nosečnosti ni potrebna.

Lahko si naredite tudi načrt dojenja, kjer se opredelite za kožni stik takoj po porodu, sobivanje z otrokom v porodnišnici, glede uporabe dude in želje, da se otroku ne daje dodatkov, če to ni nujno iz zdravstvenih razlogov. V kolikor želite, izpolnite priloženi načrt. Označite kaj vam ustreza, po potrebi dodajte ali spremenite.

Mleko se začne kmalu spreminjati. 2. do 3. dan se pojavi prehodno žensko mleko. Po 9. dnevu po porodu se v materinem mleku zmanjšuje koncentracija beljakovin, veča pa se koncentracija maščob in sladkorja (laktoze). Dva tedna po porodu se že izloča tako imenovano zrelo žensko mleko, ki zadosti vsem otrokovim potrebam v prvih mesecih življenja.

Mleko se spreminja v času posameznega podoja. Na začetku vsebuje več vode, beljakovin, mineralov in sladkorja, na koncu pa več maščob. Zato je pomembno, da otrok pri vsakem dojenju popije večino mleka v dojki in tako dobi vse sestavine, tudi maščobe, ki dajo največ energije, in v maščobah topne vitamine. Otrok je bolj zadovoljen, sit in lepo raste.