Uspešno dojenje za dobro zdravje otrok in mater

Začetno dojenje

Dohranjevanje z mlečno formulo

Če se otrok kljub vsem postopkom za povečanje količine mleka ne redi, se priporoča dvovrstno hranjenje.  Z dvovrstnim hranjenjem se zagotovi otroku pri vsakem obroku vsaj nekaj tistega, kar smo omenili kot pomembne prednosti dojenja. Istočasno pa to pomeni tudi stalni dražljaj za dojke, ki so tako vzpodbujene k vsaj minimalni tvorbi mleka, kar skušamo vzdrževati vsaj do 6. meseca.

To pomeni, da začnete obrok z dojenjem in nadaljujete z mlečno formulo (adaptirano mleko, prilagojeno mleko). Dodatek lahko dodajate po vsakem obroku, lahko pa si naredite shemo, da ga boste dodali samo pri nekaterih obrokih. Izogibajte pa se dajanju velikih količin dodatka naenkrat, da se otrok ne prenaje in nato preskoči naslednji obrok. Boljše je pogostejše dodajanje manjših količin.

Mlečno formulo lahko ponudimo otroku na različne načine: s kozarčkom, žličko, kapalko, suplementrejem. Pri uporabi teh pripomočkov se posvetujte s svetovalcem za laktacijo in dojenje. Steklenička naj bo zadnja izbira, ker je hranjenje popolnoma drugačno kot pri dojki in nekateri otroci kmalu ugotovijo, da je lažje piti iz stekleničke in pričnejo odklanjati dojko. Preverjanje sitosti s ponujanjem stekleničke ni zanesljivo. Tudi večina otrok, ki so pri dojki dobili dovolj mleka, bo izpraznila ponujeno stekleničko, kar bo vodilo v prenajedanje in povečano tveganje za kasnejšo debelost.