fbpx

Uspešno dojenje za dobro zdravje otrok in materIzbrizgavanje mleka

Uspešno dojenje za dobro zdravje otrok in mater

6. Izbrizgavanje mleka

V času dojenja otroka je pomembno tudi znanje in spretnost o izbrizgavanju mleka, kar je lahko materi v pomoč v različnih situacijah.

Mleko si lahko izbrizgate ročno ali s pomočjo ročne ali električne črpalke. Način boste izbrali glede na vzrok izbrizgavanja. Pri tem se je najbolje posvetovati z izkušenimi zdravstvenimi delavci ali svetovalci za dojenje. Pomembno je, da se pred izbrizgavanjem zavedate, da je to priučena spretnost ter da se učinkovitost izbrizgavanja povečuje z vajo. Pri prvem izbrizgavanju boste dobili zelo malo ali nič mleka, kar je povsem normalno. Zavedati se je potrebno, da je otrokovo sesanje najboljši dražljaj za izločanje mleka, lahko pa je izbrizgavanje dober nadomestek ob poznavanju pravilne tehnike.

Pri izbrizgavanju je zelo pomembno, da imate čiste roke.

Izbrizgavanje je priučena spretnost. Učinkovitost izbrizgavanja se povečuje z vajo.

6.1 Razlogi za izbrizgavanje

Pri večini doječih mater izbrizgavanje mleka ni potrebno. Razlogov za izbrizgavanje je več. Je primerna in potrebna metoda za vzdrževanje laktacije, kadar ni možno dojiti, če je otrok zaradi svojega zdravstvenega stanja ločen od vas ali pa zaradi vaše bolezni trenutno ni dovoljeno dojenje in nameravate kasneje spet dojiti.

Lahko pa vam izbrizgavanje pride prav tudi kot pomoč pri zastojni dojki ali pri zamašenem mlečnem vodu ali za zmehčanje prsnega kolobarja pred dojenjem. Včasih priporočimo izbrizgavanje za nekaj obrokov tudi pri zelo bolečih bradavicah, ker je obremenitev bradavic drugačna pri izbrizgavanju kot pri sesanju otroka.

Izbrizgavanje lahko uporabite tudi kot metodo za motivacijo otroka, da prične s sesanjem na dojki. Pri tem lahko mleko izbrizgate in ga pustite na prsni bradavici, da ga otrok voha in poskusi, ali pa ga izbrizgate neposredno v otrokova usta.

Z izbrizgavanjem si lahko pomagate tudi pri zagotavljanju zadostne količine mleka, če otrok slabo sesa in ne izprazni dojke oz. potrebuje več mleka, pa tudi kadar boste imeli neodložljiv opravek in bo otroka moral nahraniti kdo drug ali če je otrok v varstvu, ko ste v službi ali šoli.

Uspešno dojenje za dobro zdravje otrok in mater

Zakaj naj preberem to knjižico?

Dojenje je nekaj naravnega, vendar je to spretnost, ki se je je potrebno naučiti.
Za dobro dojenje sta potrebna čas in vaja. Nekatere ženske že s prvim dnem dojijo brez težav, medtem ko morajo druge vložiti več truda na poti do uspešnega
dojenja. Ovire, ki se pojavljajo pri dojenju, se lahko odpravijo. Pomembno je, da
veste, kdo vam pri tem lahko pomaga.S to knjižico vam želimo pomagati k čim uspešnejšemu dojenju. Pomembno je,
da se odločite za dojenje.

S to knjižico vam želimo pomagati k čim uspešnejšemu dojenju. Uspeh dojenja je v veliki meri odvisen od samozaupanja, dojila bom, zato pa je potrebno znanje — kako, zakaj.

Kazalo

To spletno mesto uporablja piškotke

Piškotke uporabljamo, da bi izboljšali uporabniško izkušnjo. Z uporabo spletnega mesta soglašate, da jih lahko uporabljamo. Več informacij.