Uspešno dojenje za dobro zdravje otrok in mater

Izbrizgavanje mleka

Izbrizgavanje z električno črpalko

Električna črpalka je primerna izbira, če morate mleko izbrizgati po urniku, ob daljši ločitvi, ker si z njo olajšate in poenostavite izbrizgavanje mleka. Vse v zvezi z električno črpalko vas naučijo zdravstveni delavci v porodnišnicah. Priporočljivo je izbrizgavanje ali črpanje mleka v isto posodo, ki bo služila tudi za shranjevanje in morda tudi za hranjenje otroka. Odprtino na nastavku črpalke naravnajte natančno na bradavico. Pred pričetkom izbrizgavanja se sprostite in izvedite masažo dojk. Na začetku naravnajte aparat na nizko moč, ko pritečejo prve kapljice, pa vlek črpalke povečajte na normalno moč, tako da teče mleko v curku. Moč črpalke naj bo na taki stopnji, da vas ne boli, ker lahko bolečina zavre refleks izločanja mleka. Ko curek preneha ali postane počasen, odnehajte in prestavite črpalko na drugo dojko. Nato lahko naredite premor, popijete tekočino in ponovno pomasirate dojke. Postopek črpanja ponovno ponovite na obeh dojkah in zaključite, ko mleko preneha iztekati. Izbrizgavanje z menjavo dojk in ponavljanjem naj traja 20–40 minut ali tako dolgo, kot je še prisotno iztekanje curka mleka.

Izbrizgavanje mleka ni nikoli tako učinkovito, kot je otrokovo sesanje.

Med izbrizgavanjem s črpalko lahko še dodatno stimulirate dojko z masažo, kar pripomore k boljšemu izločanju mlečnih maščob.

Sodobne električne črpalke omogočajo obojestransko izbrizgavanje, kar pomeni, da si mleko hkrati izbrizgate iz obeh dojk. Na ta način se skrajša čas izbrizgavanja, prepreči izguba mleka, ki se izceja iz druge dojke, ter poveča nivo prolaktina, ki uravnava količino mleka. Obstajajo tudi modrčki za pritrditev črpalkinih nastavkov, kar vam lahko olajša samo izbrizgavanje.

Električno črpalko si je možno tudi izposoditi, dokupiti je potrebno le dele, ki so za enkratno uporabo.