Uspešno dojenje za dobro zdravje otrok in mater

Začetno dojenje

Kdaj je otrok sit?

Na začetku podoja ima večina otrok napeto telo, ko postanejo siti, pa se telo sprosti. Večina otrok, ko so siti, izpusti dojko, nekateri pa nadaljujejo z nežnim sesanjem, dokler ne zaspijo. Če ne spusti dojke, ga lahko odstavite tako, da vstavite čist prst med otrokov ustni kot in bradavični kolobar ter rahlo pritisnite k dojki. Otrokov prijem bo popustil. Ne izvlecite bradavice na silo.

Ne omejujte trajanja podoja. Opazujte otroka in kmalu boste ločili, ali pije mleko ali pa samo sesa.  Nekateri otroci se hranijo kratek čas in pogosto, drugi se dojijo dolgo in imajo nato nekajurni premor. Dojenčkom se lahko vzorec hranjenja spreminja iz dneva v dan ali celo v istem dnevu.

Otrok naj se doji na eni dojki, dokler je s tem zadovoljen. Upoštevajte njegovo potrebo po počitku med podojem, kar je značilno za novorojenčke. Po kratkem počitku mu najprej ponudite isto dojko.  Na ta način bo otrok dobil mleko, bogato z maščobami, in povečala se bo količina mleka. Če otrok po podoju na eni dojki ni zadovoljen, mu ponudite drugo. Prve dni dojite pri vsakem obroku na obeh dojkah, da stimulirate dojke k tvorjenju mleka. Kasneje pa boste ugotovili, ali vašemu otroku zadostuje dojenje na eni dojki ali potrebuje mleko iz obeh. To je odvisno od žleznega tkiva v dojki, česar pa se ne da ugotoviti glede na velikost dojke.

Če dojite na obeh dojkah pri enem obroku, je pomembno, da pri naslednjem obroku ponudite tisto dojko, na kateri ste predhodni obrok končali. Da si lažje zapomnite, lahko na oblačilo date oznako.