Uspešno dojenje za dobro zdravje otrok in mater

Kasneje

Kdo lahko pomaga v domačem okolju?

Večina mater se veseli prihoda domov iz porodnišnice, hkrati pa jih morda skrbi, kako bo dojenje potekalo doma. Kot smo že omenili, je dojenje proces, ki se vzpostavlja dalj časa. Dobro je, da veste, na koga se lahko obrnete v primeru, če bi potrebovale pomoč pri dojenju.

Če ste rodili v porodnišnici, ki ima naziv Novorojencem prijazna porodnišnica, imate na voljo 24-urno telefonsko pomoč. Obrnete se lahko tudi na patronažno medicinsko sestro ali na otroški dispanzer.

Dodatno znanje iz dojenja imajo Mednarodno pooblaščeni svetovalci za laktacijo in dojenje – IBCLC, ki so navedeni na spletni strani www.dojenje.org.

Dobre nasvete in podporo glede dojenja pa vam lahko nudijo tudi laične svetovalke za dojenje LLL  (La Leche League), ki imajo lastno izkušnjo z dojenjem in so opravile mednarodno izobraževanje. Nudijo telefonsko svetovanje, pomoč preko elektronske pošte in na spletnem forumu Med.Over.Net – Dojenje. Organizirajo tudi srečanja mater. Več informacij dobite na spletni strani: www.dojenje.net. Preverite ali ima svetovalka za dojenje dovoljenje za svetovanje.

V domačem okolju so poleg strokovnjakov, ki pomagajo v samem procesu dojenja, nepogrešljivi pomočniki otrokov oče pa tudi starši porodnice ali drugi sorodniki, osebe, ki so družini blizu in jim mati zaupa. Mati potrebuje pomoč na mnogih področjih, pri negovanju otroka, pripravi hrane, vzdrževanju osebne higiene, nakupovanju in drugem.

Slika 15: Pomoč očeta pri podiranju kupčka