Uspešno dojenje za dobro zdravje otrok in mater

Izbrizgavanje mleka

Masaža – Pred izbrizgavanjem

Pred izbrizgavanjem je potrebno uporabiti tehnike za sproščanje dojk, da se prične izločati hormon oksitocin. Priporočljivo je tuširanje s toplo vodo ali za nekaj minut prekriti dojko s toplim obkladkom. Sprostite se lahko tudi s pomočjo dihalnih vaj, ki ste jih uporabljali med porodom. Dobrodošla je masaža dojk, saj kožni dotik prispeva k sproščanju in izločanju mleka. Dojke lahko masirate na različne načine:

S prsti odločno pritisnite proti steni prsnega koša ter pri tem izvajajte krožne gibe. Po nekaj sekundah premaknite prste na drugo točko na dojki. Gibe izvajamo spiralno po dojki proti prsni bradavici. Pritisk in gibi so podobni kot pri samopregledovanju dojk.

Nežno udarjanje – trepljanje s prsti od roba dojke proti bradavici, kar pomaga pri sprostitvi. Pomaga tudi, če se z zgornjim delom telesa nagnete naprej in rahlo stresate dojke. Pri masaži in tudi pri izbrizgavanju je pomembno, da s prsti ne pritiskate premočno. Na koži se ne smejo poznati posledice pritiskanja.

Slika 16: Masaža dojk pred izbrizgavanjem

Priporočamo, da ste čim bolj sproščeni, morda vam bo pomagalo, da mislite na otroka ali gledate njegovo sliko. Če je možno, naj izbrizgavanje poteka v znanem in udobnem okolju, zmanjšajte zunanje motnje (ugasnite telefon) in si pripravite vse, kar boste potrebovali, npr. pijačo, prigrizek ali čtivo. S prakso boste lažje sprožili iztekanje mleka in morda ne boste potrebovali toliko priprav pred izbrizgavanjem.