Uspešno dojenje za dobro zdravje otrok in mater

Nosečnost

Materino mleko se prilagaja otrokovim razvojnim potrebam

Materino mleko ni enake sestave v celotnem obdobju dojenja. Prvo mleko, ki ga prsne žleze izločajo v prvih dneh, imenujemo kolostrum ali mlezivo. Je rumenkaste barve in gostejše. Glavna vloga mleziva je prenos zaščitnih snovi v otrokovo telo. Ima tudi blag odvajalni učinek, kar pomaga pri odvajanju prvega blata (mekonija) in tako zmanjšuje možnost zlatenice. Vsebuje več beljakovin, mineralov in vitaminov.

Mleko se začne kmalu spreminjati. 2. do 3. dan se pojavi prehodno žensko mleko. Po 9. dnevu po porodu se v materinem mleku zmanjšuje koncentracija beljakovin, veča pa se koncentracija maščob in sladkorja (laktoze). Dva tedna po porodu se že izloča tako imenovano zrelo žensko mleko, ki zadosti vsem otrokovim potrebam v prvih mesecih življenja.

Mleko se spreminja v času posameznega podoja. Na začetku vsebuje več vode, beljakovin, mineralov in sladkorja, na koncu pa več maščob. Zato je pomembno, da otrok pri vsakem dojenju popije večino mleka v dojki in tako dobi vse sestavine, tudi maščobe, ki dajo največ energije, in v maščobah topne vitamine. Otrok je bolj zadovoljen, sit in lepo raste.

Načrt za dojenje

Ime in priimek:

  • Izključno dojenje: Moj cilj je izključno dojenje otroka. Prosim, da mojemu otroku ne daste mlečne formule, ne da bi se pogovorili z menoj ali otrokovim očetom.
  • Stik kože na kožo: Takoj po porodu želim imeti otroka v neprekinjenem kožnem stiku vsaj eno uro. Ne nujni posegi naj se za ta čas odložijo. Tudi v času bivanja v porodnišnici, želim imeti otroka čim več v kožnem stiku.
  • Sobivanje z otrokom: Želim, da je otrok z menoj 24 ur na dan. Če bova z otrokom ločena zaradi zdravstvenih težav, želim, da me pokličete ob zgodnjih znakih lakote: sesanje rok, premikanje oči, nežno godrnjanje, odpiranje ust.
  • Brez dude in stekleničk: Prosim, da mojemu otroku ne daste dude ali stekleničke z mlečno formulo, vodo ali glukozo. V primeru zdravstvenih težav, želim najprej izbrizgati svoje mleko, za hranjenje pa uporabiti alternativne metode (kozarček, kapalka, brizgalka, itd.)
  • Pomoč pri dojenju: Prosim naučite me pravilno pristaviti otroka na dojko, prepoznati kdaj je dobro pristavljen, prepoznati otrokove zgodnje znake lakote in znake uspešnega dojenja ter ročno izbrizgati mleko.
  • Rutinski pregledi: Želim biti zraven pri pregledih in preiskavah mojega otroka.
  • Izbrizgavanje mleka: Če se moj otrok ne more dojiti ali je zaradi zdravstvenih razlogov ločen od mene, želim pričeti z izbrizgavanjem mleka z električno prsno črpalko znotraj 6 ur po porodu.
  • Carski rez: V primeru carskega reza želim takoj, ko bo mogoče, imeti otroka v kožnem stiku. Pred tem želim, da ima otroka v kožnem stiku njegov oče.
  • Pomoč pri dojenju po odpustu iz porodnišnice: Želim prejeti informacije, kje lahko dobim pomoč pri dojenju, ko bom doma.
  • Reklamni paketi: Prosim, da mi ne daste reklamnih paketov, ki vsebujejo reklame za mlečne formule, kašice za dojenčke, dude in stekleničke.