Podprimo dojenje za zdravje planeta

Podprimo dojenje za zdravje planeta

Teden dojenja, ki ga v Sloveniji obeležujemo prvi teden v oktobru, poudarja pomen dojenja za zdravje otrok. To otrokom omogoča najboljši začetek življenja in je eden najpreprostejših, najbolj zdravih in stroškovno najučinkovitejših načinov, ki pozitivno vpliva na preživetje in zdrav razvoj otrok po vsem svetu. Prednosti dojenja so večstranske, saj ima poleg izjemno pozitivnega vpliva na zdravje otrok in mater, tudi ugoden vpliv na družbo in ohranjanje okolja. Tema letošnjega tedna dojenja je zato »Podprimo dojenje za zdravje planeta«, ki osvetljuje pomen dojenja tudi z vidika ohranjanja okolja.

Skupno sporočilo izvršne direktorice UNICEF-a Henriette Fore in generalnega direktorja Svetovne zdravstvene organizacije (WHO)Tedrosa Adhanoma Ghebreyesusa ob tednu dojenja 2020

Tema letošnjega tedna dojenja je »Podprimo dojenje za zdravje planeta«.  S tem sporočilom UNICEF in Svetovna zdravstvena organizacija pozivata vlade, naj zaščitijo in spodbujajo dostopnost žensk do strokovnega svetovanja o dojenju, ki je bistven del podpore dojenju. Dojenje otrokom omogoča najboljši začetek življenja. Otrokom in materam dojenje prinaša tudi zdravstvene, prehranske ter čustvene koristi in je del trajnostnega prehranskega sistema. Čeprav je dojenje naraven proces, ni vedno enostavno. Matere potrebujejo podporo tako pri vzpostavljanju kot tudi vzdrževanju dojenja. Strokovno svetovanje lahko materam in njihovim družinam zagotovi podporo, skupaj z informacijami, nasveti in oporo, ki jo potrebujejo za optimalno hranjenje svojih malčkov. Pomaga pri utrjevanju samozavesti mater ob upoštevanju njihovih individualnih želja in okoliščin. Omogoči jim, da premagajo izzive in preprečijo prakse hranjenja, ki bi lahko motile optimalno dojenje. Mednje spadajo dajanje nepotrebnih tekočin, hrane in nadomestkov materinega mleka dojenčkom in malčkom. Izboljšanje dostopa do usposobljenih svetovalcev lahko spodbudi matere, da bodo v prvih mesecih izključno dojile in tudi dlje časa vztrajale pri dojenju. To bo koristilo tako dojenčkom, kot tudi njihovim družinam in celotni družbi. Analize so namreč pokazale, da bi s povečano stopnjo izključnega dojenja lahko vsako leto rešili življenja 820 tisoč otrok po svetu in ustvarili za 302 milijardi ameriških dolarjev dohodka. Strokovno svetovanje lahko nudijo različni udeleženci, od zdravstvenih delavcev do posebej usposobljenih svetovalcev za dojenje. Poteka lahko na različnih mestih – v zdravstvenih ustanovah, obiskih na domu, v okviru lokalne skupnosti, tako osebno kot tudi na daljavo. Usposobljeni svetovalci  bi morali biti na voljo vsaki materi. Med pandemijo koronavirusa je zato še posebej pomembno iskati inovativne rešitve, da bi lahko zagotovili nemoten dostop do teh osnovnih storitev in bodo družine še naprej deležne svetovanja o dojenju, ki ga potrebujejo. Zato UNICEF in WHO pozivata vlade, naj:

  • Zagotovijo strokovno svetovanje o dojenju vsaki ženski. Za uresničitev le-tega, bo treba povečati financiranje programov dojenja ter izboljšati spremljanje in izvajanje politik, programov in storitev.
  • Omogočijo usposabljanja zdravstvenih delavcev za izvajanje strokovnega svetovanja za matere in družine.
  • Zagotovijo, da je svetovanje na voljo kot del rutinskih zdravstvenih in prehranskih storitev, ki so lahko dostopne.
  • V sodelovanju s civilno družbo in zdravstvenimi združenji omogočijo strokovno
  • Zaščitijo zdravstvene delavce pred vplivi industrije otroške hrane.

Skupaj z usklajenim delovanjem, predanostjo in sodelovanjem lahko zagotovimo vsaki materi dostop do strokovnega svetovanja o dojenju, ki jo opolnomoči, da svojemu otroku omogoči čim boljši začetek življenja.

Avtor:

Nacionalni odbor za spodbujanje dojenja
UNICEF Slovenija

Vam je objava všeč? Delite jo s prijatelji:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Preberite še

Zaščita dojenja je naša skupna odgovornost
Slovenj Gradec in Mislinja pristopila k projektu Dojenju prijazno mesto
40. obletnica sprejetja Mednarodnega kodeksa o trženju nadomestkov materinega mleka
Preberi več

NOSD novic

V Sloveniji od 1. do 7. oktobra obeležujemo teden dojenja Ljubljana, 1. oktober 2021 –...
Župan MO Slovenj Gradec Tilen Klugler in župan občine Mislinja Bojan Borovnik sta 16. aprila...
»Agresivno trženje nadomestkov materinega mleka še naprej odvrača ženske od dojenja, kar ogroža zdravje otrok...
Novo mesto, 25. 3. 2021 – Mestna občina Novo mesto je na materinski dan organizirala...
To spletno mesto uporablja piškotke

Piškotke uporabljamo, da bi izboljšali uporabniško izkušnjo. Z uporabo spletnega mesta soglašate, da jih lahko uporabljamo. Več informacij.