Prenos virusa Covid-19 preko materinega mleka

Prenos virusa Covid-19 preko materinega mleka

Način širjenja COVID-19 virusa še ni povsem jasen. S človeka na človeka se prenaša večinoma kapljično, ko okužena oseba kiha ali kašlja.

V omejenih raziskavah pri ženskah z COVID-19 in drugimi okužbami s korona virusi, niso našli virusov v materinem mleku, vendar ne moremo zagotovo trditi, da matere z COVID-19 ne morejo prenesti virusa preko svojega mleka.

Materino mleko nudi zaščito proti mnogim boleznim. Le izjemoma se dojenje in hranjenje z ženskim mlekom odsvetuje. V primeru okužbe dihal se priporoča nadaljevati dojenje ali hranjenje z izčrpanim mlekom ob prizadevanju, da ne širi virus na svojega otroka. Glede na nizko pojavnost prenosa respiratornih virusov preko ženskega mleka, po priporočilih Svetovne zdravstvene organizacije (WHO), matere z COVID-19 lahko dojijo.

Mati s potrjeno okužbo COVID-19 ali oseba s kliničnimi znaki, ki je še v preiskavi za COVID-19 mora upoštevati vse ukrepe za preprečitev širjenja virusa na svojega otroka. Pred dotikanjem otroka si mora umiti roke in med dojenjem nositi obrazno masko. Če si mleko izčrpava z ročno ali električno črpalko, si naj umije roke pred dotikanjem katerega koli dela črpalke in upošteva navodila za temeljito čiščenje črpalke po uporabi. Če je le možno, naj otroka z izčrpanim mlekom nahrani zdrava oseba.

Osebe s potrjeno okužbo COVID-19 morajo biti ločene od ostalih družinskih članov, prijateljev in sosedov (ukrepi domače osamitve) vključno od otroka, razen zaradi dojenja.

Viri:

  • Academy of Breastfeeding Medicine. ABM statement on Coronavirus 2019 (COVID-19). Dosegljivo tukaj.
  • Center for Disease Control and Prevention. Coronaviruse Disease (COVID-19). Pregnancy&Breastfeeding. Dosegljivo tukaj.

Avtor:

Nacionalni odbor za spodbujanje dojenja
UNICEF Slovenija

Vam je objava všeč? Delite jo s prijatelji:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Preberite še

Zaščita dojenja je naša skupna odgovornost
Slovenj Gradec in Mislinja pristopila k projektu Dojenju prijazno mesto
40. obletnica sprejetja Mednarodnega kodeksa o trženju nadomestkov materinega mleka
Preberi več

NOSD novic

V Sloveniji od 1. do 7. oktobra obeležujemo teden dojenja Ljubljana, 1. oktober 2021 –...
Župan MO Slovenj Gradec Tilen Klugler in župan občine Mislinja Bojan Borovnik sta 16. aprila...
»Agresivno trženje nadomestkov materinega mleka še naprej odvrača ženske od dojenja, kar ogroža zdravje otrok...
Novo mesto, 25. 3. 2021 – Mestna občina Novo mesto je na materinski dan organizirala...
To spletno mesto uporablja piškotke

Piškotke uporabljamo, da bi izboljšali uporabniško izkušnjo. Z uporabo spletnega mesta soglašate, da jih lahko uporabljamo. Več informacij.