Spodbujanje in vzdrževanje dojenja

Osnovni modularni tečaj in učna delavnica

KOMU JE NAMENJEN TEČAJ IN UČNA DELAVNICA?

Izobraževanje je namenjeno:

  • zdravstvenemu osebju porodnišnic,
  • patronažnim medicinskim sestram, ki prve na terenu prihajajo v stik z odpuščenimi materami in novorojenci,
  • drugemu osebju zdravstvenih domov,
  • osebju bolniških oddelkov, ki prihajajo v stik z materami in otroci
  • osebju zasebnih zdravstvenih organizacij, ki želijo pridobiti naziv Dojenju prijazna zdravstvena ustanova (DPZU).


Seveda so na tečaju dobrodošli tudi ostali zdravniki, medicinske sestre in drugo osebje, ki bodo na premišljeno strukturiranem učnem dogodku dobili sodobna znanja in spretnosti pri spodbujanju in vzdrževanju dojenja.

NAMEN IN CILJ TEČAJA

Na tečaju bodo udeleženke/ci pridobili novo ali utrdili obstoječe znanje o dojenju in laktaciji, z namenom, da dosežemo enotno svetovanje, pomoč nosečnicam in materam ter zaščitimo izključno dojenje do 6-ih mesecev in nato ob ustrezni dopolnilni prehrani do 2. leta ali po želji še dalj.

Udeleženci bodo spoznali tudi postopek za pridobitev naziva Novorojencu prijazna porodnišnica (NPP) in Dojenju prijazna zdravstvena ustanova (DPZU).Zdravstveni delavci v porodnišnici imajo matere v vedno krajši obravnavi, vendar postavijo pomemben temelj začetku dojenja, zato je njihovo znanje o dojenju izrednega pomena. S skrajšano ležalno dobo v porodnišnicah pa se je velik del svetovanja in pomoči materam prenesel na patronažno zdravstveno varstvo in otroški dispanzer, s čemer želimo z znanjem in tehnikami pomoči opolnomočit tudi osebje iz primarne zdravstvene ravni. Če je doječa mati z otrokom sprejeta v bolnišnico, prav tako potrebuje strokovno obravnavo glede dojenja, da bo nadaljevala z dojenjem in/ali ohranila laktacijo.

Cilj je jasen – vsi moramo o dojenju in laktaciji govoriti čim bolj strokovno. Na ta način želimo  doseči enotno svetovanje in pomoč nosečnicam in materam ter razširiti in utrditi zdrav način prehranjevanja novorojenčkov, dojenčkov in malčkov. V občutljivem času prvih tednov po porodu bomo z ustreznimi nasveti, podporo in pomočjo opolnomočili starše in krepili samopodobo mladim materam in njihovim družinam pri vzpostavljanju uspešnega dojenja.

Le tako bomo lahko v dobro otrok in mater zaščitili izključno dojenje prvih 6 mesecev in nato ob ustrezni dopolnilni prehrani do 2. leta ali po želji še dalj.

KAKO BO POTEKAL TEČAJ?

V Sloveniji podobni tečaji in delavnice niso več neznanka. Novo je nekoliko daljše trajanje in nekaj novih vsebin, ki jih je nujno poznati za uspešno vzpostavljanje in vzdrževanje dojenja in torej tudi pri vzdrževanju ustreznih principov in prakse NPP in DPZU. V zadnjih letih pa tečaj izvajamo na modularni način z enotnim osnovnim modulom ter nato dvema ločenima moduloma – z modulom za osebje porodnišnic in modulom za osebje ostalih zdravstvenih ustanov. Ostali udeleženci se bodo priključili tistemu modulu, ki bo najprimernejši glede njihovega delovnega okolja.

KAJ ŠE PRIDOBIJO UDELEŽENCI?

Dobili bodo licenčne točke, zbornik predavanj, ki služi kot priročnik kasneje pri delu z doječimi (in ne doječimi) materami in dojenčki, ter možnost aktivnega sodelovanja v razpravah, izmenjavo izkušenj, spoznavanje različnih načinov dela v ostalih porodnišnicah, zdravstvenih organizacijah in na terenu.

KJE BO ORGANIZIRAN TEČAJ IN KOLIKŠNA JE KOTIZACIJA?

Tečaj bo potekal preko spletne  platforme Zoom, od četrtka 04. 03. 2021 do sobote 06. 03. 2021.

Kotizacija znaša 170 EUR (z DDV) in vključuje udeležbo na predavanjih, učnih delavnicah in na praktičnih vajah ter zbornik.

KAKO SE PRIJAVITI NA TEČAJ?

Izpolnite spletno prijavnico TUKAJ ali natisnite in izpolnite fizično prijavnico TUKAJ in jo pošljete na UNICEF Slovenija, Pavšičeva 1, 1000 Ljubljana, za Danico Živec, po e-pošti: danica.zivec@unicef.si, ali po fax-u: 01 583 80 81. Za več informacij lahko tudi pokličete na 031 667 895 (Danica Zivec). 

Število udeležencev je omejeno, zato prijave sprejemamo do zapolnitve razpoložljivih mest in/ali najkasneje do 26. 02.2021.

Če se kljub oddani prijavi tečaja ne boste mogli udeležiti, nam to čim prej sporočite ali še bolje: med sodelavci najdite zamenjavo. V kolikor se odjavite zadnje tri delovne dni pred tečajem, se, zaradi že nastalih stroškov, poravna 50 % kotizacije. V kolikor odjave ne sporočite, je potrebno poravnati celotno kotizacijo.

Odjavo obvezno sporočite na e-mail: danica.zivec@unicef.si in ne preko telefona.