Uspešno dojenje za dobro zdravje otrok in mater

Kasneje

Pripomočki za dojenje

Nastavki za dojenje niso del obvezne opreme za dojenje. Pogosto se jih uporablja pri vdrtih bradavicah in pri poškodovanih ter bolečih bradavicah, kljub temu da se pri teh stanjih lahko pomaga s pravilno tehniko dojenja. Če boste uporabljali nastavek za dojenje, izberite tankega iz silikona. Pri tem je pomembno, da izberete pravo velikost. Če je nastavek premajhen, se med dojenjem pojavi bolečina in ni možno aktivno sesanje, ker ne sega dovolj globoko v usta. Če je prevelik, bo otroka sililo na bruhanje in ne bo dobro sesal pri dojki. Pri izbiri velikosti naj vam pomagajo zdravstveni delavci ali svetovalci za laktacijo in dojenje.

Nastavek položite na dojko tako, da je bradavica v centru konice, nato pa položite prste na rob nastavka in s tem ohranjajte nastavek na mestu. Da bo ostal nastavek na mestu, si lahko pomagate tako, da ga navlažite s toplo vodo ali pa namažete rob nastavka z mazilom za bradavice. Pri uporabi nastavka je zelo pomembno, da se otrok ne prisesa samo na konico, temveč da zaobjame tudi obrobo nastavka.

Prsne školjke se lahko uporabljajo pri vdrtih bradavicah (mati si namesti školjke pol ure pred dojenjem, da se bolje oblikuje bradavica in se otrok lažje prisesa), pri zelo bolečih bradavicah s školjkami preprečimo drgnjenje modrčka ob bradavico. S tem se zmanjša bolečina pri povečanem iztekanju mleka med dojenjem iz druge dojke ali za zmanjšanje otekline bradavice pri trdih in oteklih dojkah. Sestavljene so iz plastičnega ohišja in mehkega nastavka na mestu, ki je v stiku z materino kožo. Na sredini tega nastavka je odprtina za bradavico. Namesti se jih v modrček.

Zaščitne blazinice so namenjene za zaščito perila. Vpijajo mleko, ki izteka iz dojke, in tako vzdržujejo bradavico in prsni kolobar suha. Obstajajo pralne in take za enkratno uporabo. Pomembno je, da so blazinice zračne in da se jih redno menja, ker lahko drugače pride do vnetja.

Blazine za dojenje so namenjene zagotavljanju udobnega položaja pri dojenju. Lahko so velike ali majhne. Nekatere omogočajo podporo materinim rokam, druge so namenjene podpori otroka. Za izbiro blazine ni natančnih navodil. Najbolje bi bilo, da imate možnost preizkusiti različne blazine in ugotoviti, katera vam najbolj ustreza. Predstavljajo kar velik strošek, niso pa nujne, saj si lahko pomagate z različnimi blazinami, ki jih imate doma.