Uspešno dojenje za dobro zdravje otrok in mater

Začetno dojenje

Pristavljanje na dojko

Pred dojenjem se udobno namestite v položaj za dojenje, otrok naj bo s celim telesom obrnjen k vašemu telesu. Otrokova usta morajo biti v višini bradavice. S prosto roko objamete dojko tako, da so prsti pod dojko in stran od bradavičnega kolobarja, palec pa nad njim. S tem omogočite, da se otrok lažje pristavi na dojko. Z bradavico se dotaknete otrokove ustnice, da široko odpre usta, kot da bi zazehal, in to je trenutek, ko otroka pritisnete k dojki. Ne prinašamo dojke k otroku, ampak otroka k dojki. Pomembno je, da otrok zagrabi čim večji del kolobarja in ne samo bradavice.

Slika 4: Pristavljanje na dojko – Ko otrok začuti dotik na ustnice, široko odpre usta, jezik potisne navzdol in naprej. To je trenutek, ko otroka hitro in odločno pristavite na dojko.

Slika 5: Pravilen stik otroka z dojko – otrok ima v ustih bradavico in večji del bradavičnega kolobarja ter sesa.

Slika 6: Otrok se hrani na dojki

Pri pristavljanju je torej najpomembneje, da otrok zagrabi bradavico s široko odprtimi usti. Če otrok bradavice ni tako zagrabil in čutite izrazito bolečino, položite čist prst med otrokov ustni kot in bradavični kolobar in lahno pritisnite proti dojki, da otrok popusti, in ponovno pristavite. Drugače pa lahko popravite položaj otrokovih ust tudi med dojenjem, tako da otroka bolj čvrsto privijete k svojemu telesu, lahko pa mu pomagate tudi z nežnim pritiskom na brado. To je še posebej primerno pri otrocih, ki so nemirni in nimajo motivacije za dojenje. S pravilnim položajem otroka na dojki preprečimo okvare ali poškodbe bradavic in s tem bolečine.

Če otrok ob dotiku na ustnice ni odprl ust, iztisnite kapljico mleka na njegova usta, kar bo morda zadosten dražljaj.

Slika 7: Pravilno pristavljen otrok v prerezu dojke in ust

Znaki, da je otrok dobro pristavljen:

  • Usta široko odprta.
  • Spodnja ustnica zavihana navzven.
  • Brada se dotika dojke.
  • Več prsnega kolobarja vidnega nad zgornjo ustnico.

Slika 8: Nepravilno pristavljen otrok

Slika 9: Nepravilno pristavljen otrok ne more dobiti dovolj mleka, z jezikom drgne bradavico, kar lahko povzroči bolečine in poškodbe. Potrebno je popraviti položaj, da bo otrok imel široko odprta usta.