Uspešno dojenje za dobro zdravje otrok in mater

Začetno dojenje

Različni vzorci sesanja

Otroci se že v dobi novorojenca razlikujejo med seboj in kažejo značajske posebnosti, ki so zelo opazne tudi pri načinu sesanja. V izogib nejevolji in težavam je potrebno te značilnosti poznati, jih upoštevati in se jim prilagoditi. V zvezi s tem lahko novorojence hipotetično razdelimo v več skupin, ki jih v prispodobah označimo kot:

Marljiva čebelica — to je otrok, ki močno zagrabi bradavico in krepko sesa, dokler ni sit. Zato ga je enostavno nahraniti, kar povzroča zadovoljstvo materi in otroku.

Razburljiv otrok — pri sesanju zelo hiti. Zaradi tega mu bradavica uhaja iz ust. Namesto da bi se potrudil in jo znova poiskal, začne jokati. Pomembno je, da ga mati pomiri.

Obotavljiv otrok — prve dni po rojstvu ga je težko pripraviti, da bi sesal. Pravimo, da čaka, da dobi mati dovolj mleka.

Poskušalec — bradavico sicer zagrabi, potegne malo mleka in ga preizkuša. Ko ugotovi okus, začne odločno sesati.

Počivač — tako poimenujemo otroka, ki nekaj minut lepo sesa, potem pa počiva. Po krajšem počitku ga mati ponovno vzpodbudi k sesanju. To je najpogostejši vzorec sesanja. Otroci sesajo in počivajo, pa spet sesajo.