Uspešno dojenje za dobro zdravje otrok in mater

Izbrizgavanje mleka

Razlogi za izbrizgavanje

Pri večini doječih mater izbrizgavanje mleka ni potrebno. Razlogov za izbrizgavanje je več. Je primerna in potrebna metoda za vzdrževanje laktacije, kadar ni možno dojiti, če je otrok zaradi svojega zdravstvenega stanja ločen od vas ali pa zaradi vaše bolezni trenutno ni dovoljeno dojenje in nameravate kasneje spet dojiti.

Lahko pa vam izbrizgavanje pride prav tudi kot pomoč pri zastojni dojki ali pri zamašenem mlečnem vodu ali za zmehčanje prsnega kolobarja pred dojenjem. Včasih priporočimo izbrizgavanje za nekaj obrokov tudi pri zelo bolečih bradavicah, ker je obremenitev bradavic drugačna pri izbrizgavanju kot pri sesanju otroka.

Izbrizgavanje lahko uporabite tudi kot metodo za motivacijo otroka, da prične s sesanjem na dojki. Pri tem lahko mleko izbrizgate in ga pustite na prsni bradavici, da ga otrok voha in poskusi, ali pa ga izbrizgate neposredno v otrokova usta.

Z izbrizgavanjem si lahko pomagate tudi pri zagotavljanju zadostne količine mleka, če otrok slabo sesa in ne izprazni dojke oz. potrebuje več mleka, pa tudi kadar boste imeli neodložljiv opravek in bo otroka moral nahraniti kdo drug ali če je otrok v varstvu, ko ste v službi ali šoli.