Uspešno dojenje za dobro zdravje otrok in mater

Izbrizgavanje mleka

Ročno izbrizgavanje

Prednost te metode je enostavnost, roke so vedno na voljo in nekatere matere imajo raje občutek kože na kožo kot pa plastiko.

Ročnega izbrizgavanja se je lažje naučiti, dokler je dojka mehka in ni povečana in napeta, torej prve dni po porodu. Lahko vadite pod tušem, ko ste bolj sproščeni.

Umijte si roke in pripravite posodico za izbrizgavanje. Med nežno masažo boste približno 2–3 cm od prsne bradavice zatipali, da je tkivo drugačno na otip. Morda se vam bo zdelo, da ste začutili vozličaste nitke. To so mlečni vodi. Položite kazalec na mlečne vode, palec pa na nasprotno stran dojke, tako da je prsna bradavica med prstoma. Pri velikih dojkah lahko z drugo roko podprete dojko. Nežno pritisnite palec in kazalec proti prsnemu košu, nato stisnite skupaj, s čimer pritisnete na mlečne vode, ter popustite. Ponavljajte, dokler ne priteče mleko (lahko traja nekaj minut). Pri tem se izogibajte stiskanja in drgnjenja dojke, ker lahko povzroči podplutbe. Dojke in bradavice ne vlecite, ker lahko s tem poškodujete tkivo. Ko se pretok mleka zmanjša, prestavite prsta na drug del iste dojke, ko mleko preneha iztekati, preidite na drugo dojko. Lahko naredite premor in ponovno izvedete masažo. Med izbrizgavanjem lahko večkrat preidete iz ene dojke na drugo. Celotno izbrizgavanje poteka približno 20 do 30 minut.

Kolostrum (mlezivo) po navadi priteče po kapljicah. Je gost in v majhnih količinah. Kasneje pa lahko mleko ob sprožitvi oksitocina iz dojke tudi brizga.

Slika 19: Mesto pritiska prstov pri ročnem izbrizgavanju mleka

Slika 20: Ročno izbrizgavanje mleka