fbpx

Uspešno dojenje za dobro zdravje otrok in materRojstvo

Uspešno dojenje za dobro zdravje otrok in mater

3.Rojstvo

Nosečnost je obdobje, ko se otrok razvija in raste v materinem telesu. V tem času se tudi dojki pripravljata na novo nalogo – dojenje.

3.1 Stik kože na kožo

Če je porod potekal brez večjih težav in je otrok zdrav, je pomembno zagotavljanje neprekinjenega stika kože na kožo. Golega otroka naj vam takoj položijo na vaše prsi in ga, če je potrebno, pokrijejo s tkanino. Stik kože na kožo izvajajta vsaj eno uro ali pa še dlje. Medtem lahko otrok tudi prične s sesanjem.

Stik kože na kožo bo umiril vas in otroka ter pomagal umiriti otrokov utrip in dihanje. Otroku bo pomagal vzdrževati telesno temperaturo, uravnavati krvni sladkor in zmanjšati stres pri prehodu v novo okolje. Na njegovo kožo se bodo naselile vaše zdravju prijazne bakterije in ga na ta način zaščitile pred nevarnejšimi bolnišničnimi bakterijami. V kožnem stiku boste lahko opazovali svojega otroka in se z njim pričeli spoznavati. Na ta način boste omogočili otroku, da sam najde dojko in sam prične z dojenjem.

Uspešno dojenje za dobro zdravje otrok in mater

Zakaj naj preberem to knjižico?

Dojenje je nekaj naravnega, vendar je to spretnost, ki se je je potrebno naučiti.
Za dobro dojenje sta potrebna čas in vaja. Nekatere ženske že s prvim dnem dojijo brez težav, medtem ko morajo druge vložiti več truda na poti do uspešnega
dojenja. Ovire, ki se pojavljajo pri dojenju, se lahko odpravijo. Pomembno je, da
veste, kdo vam pri tem lahko pomaga.S to knjižico vam želimo pomagati k čim uspešnejšemu dojenju. Pomembno je,
da se odločite za dojenje.

S to knjižico vam želimo pomagati k čim uspešnejšemu dojenju. Uspeh dojenja je v veliki meri odvisen od samozaupanja, dojila bom, zato pa je potrebno znanje — kako, zakaj.

Kazalo

To spletno mesto uporablja piškotke

Piškotke uporabljamo, da bi izboljšali uporabniško izkušnjo. Z uporabo spletnega mesta soglašate, da jih lahko uporabljamo. Več informacij.