Uspešno dojenje za dobro zdravje otrok in mater

Izbrizgavanje mleka

Shranjevanje in uporaba izbrizganega mleka

Za shranjevanje mleka so najbolj primerne steklene posode, sledijo plastične posodice in na zadnjem mestu plastične vrečke. Posodice naj bodo napolnjene le  tri četrtine ter označene s podatki o datumu in času izbrizgavanja.

Mleko je najbolje izbrizgati neposredno v sterilno posodo, v kateri ga boste shranili in otroku tudi ponudili. Pomembno je paziti, da ne pride do okužbe. Zato pazite, da imate umite roke in da pravilno ravnate s pripomočki. Takoj po izbrizganju posodico zaprite in postavite v hladilnik. Mleko, shranjeno v hladilniku pri 4 °C ali manj je uporabno do 8 dni. V hladilniku temperatura ni povsod enaka, v nekaterih je temperatura celo višja od 4 °C. Pogosto je temperatura na zadnji strani hladilnika nižja. Nikoli ne shranjujemo mleka v vratih hladilnika. Na sobni temperaturi je lahko mleko do 4 ure, vendar, če veste, da ga ne boste takoj rabili je bolj varno, če ga takoj shranite v hladilnik.

Če vemo, da mleka ne bomo uporabili v dveh dneh, ga globoko zamrznemo. V priročnem zamrzovalniku je mleko lahko do dva tedna, v zamrzovalniku pri −5 °C  do 6 mesecev, globoko zamrznjeno na −20 °C pa do 12 mesecev. Mleko lahko počasi odtajamo v hladilniku ali na sobni temperaturi, kadar pa ga želimo odtajati na hitro, ga segrevamo pod tekočo toplo vodo, tako da stekleničko držimo pod vodnim curkom in jo večkrat nežno pretresemo, da se maščoba razprši. Ogrevamo ga lahko tudi v vodni kopeli. Vedno pazimo, da voda ne pride v mleko. Prepovedano je segrevanje na štedilniku ali v mikrovalovni pečici, ker se uničijo sestavine, ki so zelo pomembne za zaščito otroka. Neporabljeno pogreto mleko zavržemo.

Za bolne otroke veljajo strožji standardi shranjevanja mleka. Upoštevajte navodila zdravstvenega osebja.

Izbrizgano mleko lahko ponudite otroku na različne načine. Več na strani 32. pri poglavju Dohranjevanje z mlečno formulo.

Odmrznjeno mleko ima lahko neprijeten vonj oz. okus zaradi encima lipaza, ki razgrajuje maščobo v materinem mleku. Zamrzovanje delovanje lipaze sicer upočasni, prekine pa ne. Glede na količino lipaze v mleku nekatere matere opazijo spremembo vonja oz. okusa odmrznjenega mleka. Tako mleko je za otroka varno in ga večina običajno tudi sprejme. Če otrok zavrača takšno mleko, ga pred zamrzovanjem lahko segrejemo, da zmanjšamo ali ustavimo delovanje lipaze. Mleko v posodi na štedilniku segrejemo ravno toliko, da se ob robovih posode pojavijo mehurčki (82 °C), vendar še ne zavre. Potem mleko hitro ohladimo in shranimo.