Težave in posebnosti med dojenjem

Težave in posebnosti med dojenjem

Težave med dojenjem

Boleče bradavice

Težave med dojenjem lahko povzročajo boleče bradavice. Dojenje ne sme biti boleče. Na koncu nosečnosti in na začetku dojenja je občutljivost bradavic povečana. Na začetku so bradavice malo bolj boleče zaradi raztezanja kolagenskih vlaken. Bolečina se zmanjša, ko se poveča prožnost bradavic. Za bolečino, ki traja več kot teden dni, je običajno krivo nepravilno pristavljanje otroka na dojko, ko sesa samo bradavico. Če je bolečina prisotna kljub dobremu položaju otroka, je lahko vzrok tudi glivična okužba.

Poškodovane bradavice 

Najpogostejši vzrok za takšno vrsto težave je nepravilna pristavitev. Bradavice so boleče, razpokane, lahko tudi rahlo zakrvavijo. Pomagate si lahko tako, da pred dojenjem izbrizgate nekaj mleka in tako sprožite refleks izločanja mleka ter nato pristavite otroka. Lahko pričnete dojiti na manj boleči strani, in ko pride do izločanja mleka, prestavite otroka na prizadeto dojko. Z zdravnikom ali farmacevtom se posvetujte glede uporabe protibolečinskih zdravil. Običajno je najbolj varno zdravilo ibuprofen. 

Po dojenju si bradavice lahko namažete s svojim mlekom in na ta način pospešite celjenje bradavic. Nanesete lahko tudi tanek sloj mazila, kar omogoča boljše celjenje. Mazilo naj bo tako, da ga pred dojenjem ni potrebno odstraniti in ni škodljivo, če ga otrok zaužije. Bodite pozorni, če bi otrok pričel zavračati dojko zaradi spremenjenega okusa. Pomembno je, da si mazilo nanašate s čistimi rokami. 

Uporabite lahko tudi oblogo iz hidrofilne polimerne membrane ali pa blazinice s hidrogelom. Pri tem pazite, da ne kombinirate mazil in terapevtskih blazinic, ker drugače obloge ne delujejo. Če je pritisk modrčka na dojko preveč boleč, si lahko pomagate s prsnimi školjkami. Pri bolečih bradavicah silikonski nastavki za dojenje niso nujni, kajti če je otrok slabo pristavljen na dojko, nastavek ne bo odstranil vzroka. V nekaterih primerih matere, ki uporabljajo nastavek za dojenje, opisujejo manjšo bolečino. V zelo redkih primerih je bolečina tako močna, da se za kakšen dan prekine dojenje. Pri tem je pomembno, da si redno na vsake 3 ure mleko izbrizgate iz dojke.

Trde, zastojne dojke

Večja količina mleka se prične proizvajati dva do šest dni po porodu in takrat so lahko dojke trde in napete. Tako stanje lahko traja prve tri tedne, kasneje pa se dojke prilagodijo povpraševanju otroka po mleku in postanejo mehkejše. Tedaj matere pogosto pomislijo, da nimajo več dovolj mleka, ker se jim zdijo dojke premehke. Napetost ali ohlapnost dojk po tretjem tednu nikakor ni povezana s količino mleka. Materin strah ali misel, da je mleka premalo, lahko deluje zaviralno na nastajanje mleka. Torej se ne sprašujte preveč in se predajte radostim materinstva.

Lahko pa dojke postanejo zelo trde, boleče, tople, koža je napeta in prosojna. Pri tem se lahko zmerno poviša telesna temperatura (do 38 °C), kar pa še ni znak vnetja. Dojke je potrebno zmehčati. Pomagate si lahko s toplimi oblogami, ki jih položite na dojki 15 minut pred podojem. Dojki lahko tudi stuširate s toplo vodo ter izvedete masažo s krožnimi gibi od kolobarja proti robu dojke.

Če ima otrok težave pri pristavljanju, si izbrizgajte nekaj mleka, da se zmehča prsni kolobar.  Otrok naj najprej dobro »izprazni eno« dojko, preden ga prestavite na drugo dojko. Ne omejujte časa podoja. Otrok naj sesa toliko časa, kot želi. Če otrok dojke ne izprazni dobro, si preostalo mleko izbrizgajte iz dojke. Izbrizgajte toliko mleka, da boste v dojki čutili olajšanje. Po dojenju si lahko za 20 minut ali toliko časa, kot vam je prijetno, na dojke položite hladne obloge. Z zdravnikom se posvetujte glede uporabe protibolečinskih zdravil.

Najboljši način za preprečevanje zastojnih dojk je pogosto dojenje brez omejevanja časa dojenja.

Težave zaradi preveč mleka

Napete dojke se lahko pojavijo tudi kasneje. Mleka je lahko preveč za otrokove potrebe. V tem primeru se lahko pojavijo težave med podojem, saj je otrok nemiren, mleko se mu zaletava, lahko se odriva od dojke, pri tem lahko opazite, da mleko »brizga« iz dojke.  

Kolikor je otrok kljub dobremu sesanju po dojenju nemiren, nezadovoljen, jokav in ne napreduje s težo, obstaja možnost, da uživa samo prednje mleko, ki vsebuje veliko mlečnega sladkorja (laktoze) in malo maščob. Priporočamo, da v takem primeru izvedete več zaporednih podojev na isti dojki oziroma, da pred podojem iz dojke izbrizgate prednje mleko. Pri dojenju se priporočata bočni in biološki položaj, da se omeji vpliv težnosti in omogoči otroku, da lažje izpljune odvečno količino mleka, ki ga ne more pogoltniti. 

Med podojem je priporočljivo večkratno spahovanje zraka iz otrokovega želodčka (“podiranje kupčkov”).  

Omejena zatrdlina v dojki

Do take omejene zatrdline pride zaradi zamašitve posameznega mlečnega voda. Mati zatipa zatrdlino v predelu zamašitve, ki je boleča, lahko je topla na dotik. Na mestu zatrdline se lahko pojavi tudi rdečina. Telesna temperatura ni povečana in materino splošno stanje je dobro.

Do težave z zamašitvijo pride, če se mlečna žleza ne prazni dovolj. Vzrok je lahko zunanji pritisk na mlečni vod, npr. tesna naramnica modrčka, naramnica nahrbtnika, materini prsti med dojenjem ali otrokova pest na dojki. Vzrok je lahko tudi slaba pristavitev otroka na dojko in slabo sesanje. Pomembno je, da še vedno dojite na obeh dojkah. Pred dojenjem priporočamo tople obloge in rahlo masiranje. Med dojenjem lahko nadaljujete z nežno masažo v predelu zatrdline. Ko se prazni tako zamašen vod, lahko začutite bolečino. Če je po dojenju še vedno prisotna zatrdlina, si lahko pomagate z ročnim izbrizgavanjem. Bodite pa pozorni, ker so to lahko začetni znaki mastitisa.

Zatrdlina, ki nikakor ne izgine, zahteva pregled pri zdravniku.  Z zdravnikom se posvetujte glede uporabe protibolečinskih zdravil.

Težave zaradi mastitisa

Gre za vnetje tkiva dojk, ki ga je možno preprečiti. Najpogostejši vzrok za mastitis je nepopolno izpraznjena dojka, v kateri zastaja mleko. K nastanku mastitisa lahko pripomorejo tudi stres, utrujenost matere in poškodovane, razpokane bradavice. Najpogosteje se prične prve tri tedne po porodu, po nenadni odstavitvi ali nenadnih spremembah pri dojenju. Na dojki se pojavi pordela, boleča, vroča, otečena površina. Materino splošno stanje se poslabša. Počuti se bolno in ima lahko mrzlico. Simptomi so podobni gripi. Telesna temperatura se zviša nad 38 °C. Otrok lahko zaradi spremenjenega okusa mleka zavrača dojenje na prizadeti strani.

Pri mastitisu lahko nadaljujeta z dojenjem na obeh dojkah. Pričnite z dojenjem na prizadeti strani, razen če je dojka tako boleča, da ne morete pristaviti otroka. Pred dojenjem si na dojko položite tople obloge. Med dojenjem lahko izvajate nežno masažo. Po dojenju priporočamo hladne obloge. Pogosto dojenje bo preprečilo poslabšanje mastitisa. Svetujemo, da več počivate, povečate vnos tekočine. Obvezno je potrebno obiskati zdravnika, ki bo po potrebi predpisal zdravljenje z antibiotiki. Večina antibiotikov je združljiva z dojenjem. Z zdravnikom se boste posvetovali tudi glede zdravil proti bolečini in vročini (običajno ibuprofen) ter probiotikov.

Težave z nemirnim sesanjem ali odklanjanjem dojke

Vzrokov, da se otrok ob dojenju obnaša nervozno ali odklanja dojko je veliko. Otroci se med seboj zelo razlikujejo, zato se na enak dražljaj lahko različno odzovejo. Kot primer naj navedemo, da se lahko en otrok z vnetjem srednjega ušesa doji enako kot pred obolenjem, drugi bo pričel nemirno sesati pri dojki, tretji pa bo morda pričel odklanjati dojko.

Vzroki nemirnega sesanja so lahko:

 • Otrok težko uravnava naval mleka (običajno 2. do 4. dan po porodu). 
 • Lahko ga moti zrak v želodčku.
 • Ima težave z odvajanjem blata.
 • Lahko ga zmoti dotikanje po licu ali zadnjem delu glave.
 • Slab položaj, ko ne dobi dovolj mleka, pri trdi, zastojni dojki.
 • Sesalna zmeda zaradi hranjenja s stekleničko ali uporaba dude.
 • Moteča okolica, ki ga zmoti pri dojenju.
 • Pri materi na novo uvedena hrana ali zdravila ali preveč kofeina.
 • Spremenjen okus prsne bradavice zaradi mazila.
 • Materina kozmetika, kot so močna mila, parfumi, kreme, ali sprememba kozmetike.
 • Okužba dihalnih poti ali srednjega ušesa pri otroku.
 • Rast zob pri otroku.
 • Mastitis.
 • Nastop menstruacije.
 • Nemir matere.

Posebnosti med dojenjem

Dojenje po estetski operaciji dojk

Dojenje je možno, če je bil poseg na dojkah opravljen strokovno in če niso bila poškodovana mlečna izvodila in živčni končiči.

Zdravila med dojenjem 

V kolikor zbolite in morate jemati zdravila, se vam bo vsekakor porajalo vprašanje, če so varna za otroka. Večina zdravil, ki prehaja v vašo kri, bo prešla tudi v vaše mleko. Običajno je to zelo majhna količina, ki ni nevarna za otroka. Seveda so tudi izjeme, zato je potrebno pretehtati vsako zdravilo posebej. Večina zdravil je združljivih z dojenjem, tudi zdravila za zdravljenje depresije. Opazili boste, da je v priloženih navodilih zdravil običajno napisano, da se odsvetuje v času dojenja. To je zato, ker proizvajalci ne delajo raziskav na nosečnicah in doječih materah. Pomembno je da se pred jemanjem zdravila posvetujete z zdravnikom ali farmacevtom, vendar morate imeti v mislih, da vsi nimajo dodatnega znanja za svetovanje doječim materam.

V Sloveniji imamo primer dobre prakse v Mariborskih lekarnah, kjer imajo tim farmacevtk, ki so specializirane za svetovanje doječim materam. Zdravstveni delavci, pa lahko dodatne informacije o varnosti zdravil dobijo v bazi podatkov LactMed®.

Avtor

UNICEF NOSD logo
pred.
Renata Vettorazzi
dipl. m. s., univ. dipl. org., IBCLC
UNICEF NOSD logo
doc. dr.
Silvestra Hoyer
univ. dipl. ped., viš. med. ses.

Vam je vsebina všeč? Delite jo:

Naj otrok izbira pot

Knjižna uspešnica

Terminološki slovar laktacije in dojenja

NOSD novice

e-novice
Prijavite se na naše e-novice

Za prijavo na e-novice v obrazec vpišite svoj e-naslov in pošiljali vam bomo najbolj brane vsebine o dojenju.

Najbolj brano

Najbolj brane vsebine