Uspešno dojenje za dobro zdravje otrok in materZačetno dojenje

Uspešno dojenje za dobro zdravje otrok in mater

4. Začetno dojenje

Priporočamo, da vzamete otroka k prsim vedno, ko kaže zgodnje znake lakote (str. 18), čeprav je to prve dni po porodu včasih malo naporno. Pri tem vam lahko pomagajo tudi medicinske sestre. Dobro je, da otrok ne dobiva nobenih drugih dodatkov hrane ali tekočine in da imate otrokovo posteljico vedno ob svoji. To omogoča lažje dojenje na otrokovo željo. Zlasti za prve dni dojenja je lahko značilno zelo pogosto sesanje. Otrok najprej zelo pogosto sesa, nato za daljši čas zaspi, kar pa vas lahko zmede.

Sobivanje (rooming in)

Morda boste mislili, da si po porodu najlažje odpočijete, če otrok ni pri vas, vendar si lahko odpočijete tudi, če je otrok zraven vas, kajti nadaljujeta lahko z istim ritmom spanja in budnosti, kot sta ga imela v nosečnosti, otrok spi bolje in manj joka. Če bo otrok pri vas, boste bolj pomirjeni in boste pričeli hitreje prepoznavati otrokove potrebe in postali samozavestni pri skrbi za svojega otroka. Zelo dobro je, če ste zraven, ko vašega otroka pregleduje zdravnik, ali ko se pri njem opravljajo preiskave. Tako ga boste lahko takoj pristavili na dojko in pomirili.

Če sta z otrokom skupaj, ga boste lahko hranili na njegovo željo, kar pripomore k tvorjenju primerne količine mleka, dojenje se bo bolje vzpostavilo in otrok bo hitreje pridobival na teži.

4.1 Pogostnost in trajanje podoja

Dojenčki naj se dojijo, kadar želijo. Tako zadostijo potrebi po hranjenju in pitju ter materini potrebi po praznjenju polnih dojk. Otroka podojite vsakič, ko bo kazal zgodnje znake lakote, kot so hitro premikanje oči, odpiranje ust, plazenje jezička, obračanje glave, sesanje roke, predmetov. Glasen jok je pozen znak lakote.

Slika 3: Začetno dojenje

Zgodnji znaki lakote:

Pozni znaki lakote:

Nekateri otroci so zelo mirni in čakajo, da se jih nahrani. Če znakov ne zaznamo, zaspijo, kar lahko vodi v pomanjkljivo prehranjevanje. Drugi otroci se hitro prebudijo in postanejo zelo nemirni, če se jih takoj ne nahrani. Bodite pozorni na značaj vašega otroka in poskušajte zadovoljiti njegove potrebe.

Novorojenček se v prvih sedmih dneh želi zelo pogosto dojiti.

Ko je laktacija vzpostavljena (»naval mleka«), se novorojenčki dojijo po njihovi želji in potrebi (okvirno 8- do 12-krat na dan). Običajno je, da med nekaterimi podoji mine več časa, med drugimi spet precej manj.

V času intenzivne rasti so lahko dojenčki bolj lačni kot običajno in se nekaj dni dojijo bolj pogosto, da povečajo nastajanje mleka. Običajno je to v 3. do 6. tednu ter 3. in 6. mesecu starosti.

Uspešno dojenje za dobro zdravje otrok in mater

Zakaj naj preberem to knjižico?

Dojenje je nekaj naravnega, vendar je to spretnost, ki se je je potrebno naučiti.
Za dobro dojenje sta potrebna čas in vaja. Nekatere ženske že s prvim dnem dojijo brez težav, medtem ko morajo druge vložiti več truda na poti do uspešnega
dojenja. Ovire, ki se pojavljajo pri dojenju, se lahko odpravijo. Pomembno je, da
veste, kdo vam pri tem lahko pomaga.S to knjižico vam želimo pomagati k čim uspešnejšemu dojenju. Pomembno je,
da se odločite za dojenje.

S to knjižico vam želimo pomagati k čim uspešnejšemu dojenju. Uspeh dojenja je v veliki meri odvisen od samozaupanja, dojila bom, zato pa je potrebno znanje — kako, zakaj.

Kazalo