Uspešno dojenje za dobro zdravje otrok in mater

Začetno dojenje

Priporočamo, da vzamete otroka k prsim vedno, ko kaže zgodnje znake lakote (str. 18), čeprav je to prve dni po porodu včasih malo naporno. Pri tem vam lahko pomagajo tudi medicinske sestre. Dobro je, da otrok ne dobiva nobenih drugih dodatkov hrane ali tekočine in da imate otrokovo posteljico vedno ob svoji. To omogoča lažje dojenje na otrokovo željo. Zlasti za prve dni dojenja je lahko značilno zelo pogosto sesanje. Otrok najprej zelo pogosto sesa, nato za daljši čas zaspi, kar pa vas lahko zmede.

Slika 3: Začetno dojenje

Sobivanje (rooming in)

Morda boste mislili, da si po porodu najlažje odpočijete, če otrok ni pri vas, vendar si lahko odpočijete tudi, če je otrok zraven vas, kajti nadaljujeta lahko z istim ritmom spanja in budnosti, kot sta ga imela v nosečnosti, otrok spi bolje in manj joka. Če bo otrok pri vas, boste bolj pomirjeni in boste pričeli hitreje prepoznavati otrokove potrebe in postali samozavestni pri skrbi za svojega otroka. Zelo dobro je, če ste zraven, ko vašega otroka pregleduje zdravnik, ali ko se pri njem opravljajo preiskave. Tako ga boste lahko takoj pristavili na dojko in pomirili.

Če sta z otrokom skupaj, ga boste lahko hranili na njegovo željo, kar pripomore k tvorjenju primerne količine mleka, dojenje se bo bolje vzpostavilo in otrok bo hitreje pridobival na teži.