Zaščita dojenja – skupna odgovornost

Zaščita dojenja – skupna odgovornost

Teden dojenja 2021 | V zadnjih štirih desetletjih se je delež izključno dojenih dojenčkov na globalni ravni povečal za 50 %, a pandemija izpostavlja dejstvo, da takšne zmage stojijo na trhlih temeljih. Dojenje je najučinkovitejši ukrep javnega zdravja, ki ga moramo ščititi in spodbujati, predvsem z ustvarjanjem dojenju prijaznega okolja. Pri tem je potrebno sodelovanje vlad, industrije nadomestkov materinega mleka, opolnomočenih zdravstvenih delavcev, z nudenjem učinkovite podpore materam pri dojenju, ter delodajalcev, z omogočanjem prostora in časa za dojenje.

Dojenje omogoča dojenčkom najboljši začetek v življenju. Je najboljši vir hranil, spodbuja in pravilno usmerja razvoj vseh organskih sistemov mladega organizma, zlasti hitro rastočih možganov in zagotavlja vseživljenjske koristi. Materino mleko je prvo otrokovo cepivo, ki ves čas, dokler se otrok doji, zagotavlja življenjsko pomembno zaščito pred okužbami. Zato sem moramo vsi, ki prihajamo v stik z doječim parom truditi, da podpremo, omogočamo in spodbujamo dojenje,” ob tednu dojenja, ki letos poteka pod sloganom “Zaščita dojenja – skupna odgovornost“, poudarja Andreja Tekauc Golob, predsednica Nacionalnega odbora za spodbujanje dojenja pri UNICEF-u Slovenija.

V preteklosti je bil na področju izboljševanja deleža dojenih otrok po vsem svetu dosežen navdihujoč napredek, a nas na tem področju čaka še veliko dela.

Kljub prepričljivim dokazom o prednostih dojenja, je v številnih državah po svetu delež dojenih otrok bistveno prenizek. V prvih šestih mesecih je na globalni ravni izključno dojenih le 44 % dojenčkov, kar še zdaleč ni dovolj za dosego globalnih ciljev 50 % do leta 2025. Manj kot polovica novorojenčkov po svetu je dojenih v prvi uri življenja, kar pomeni, da ne morejo izkoristiti prednosti dojenja, ki bi jim omogočale preživetje in uspešno rast.

V Sloveniji imamo sicer visok delež dojenja v porodnišnicah. V povprečju je ob odpustu dojenih več kot 90 % novorojenčkov. Pogostnost dojenja pa se po tem zelo hitro zmanjšuje. Šestmesečnih dojenčkov se doji le še okoli polovica (od tega je le okoli 5 % izključno dojenih), 12-mesečnih dojenčkov pa le še četrtina.

Pandemija je pokazala, da napredek na področju dojenja stoji na trhlih temeljih

Pandemija je v mnogih državah povzročila znatne motnje pri zagotavljanju podpornih storitev za dojenje, obenem pa se je povečala tudi stopnja pomanjkanja hrane in podhranjenosti.

Ta tveganja še stopnjujejo proizvajalci otroške hrane, ki so mamice že v preteklosti nagovarjali z agresivnimi kampanjami trženja nadomestkov materinega mleka, po novem pa se sklicujejo tudi na neutemeljene strahove, da se lahko Covid-19 prenaša prek dojenja, in svoje izdelke oglašujejo kot varnejšo alternativo dojenja.

Dojenje je varno tudi v primeru, če pri materi obstaja sum na okužbo z virusom, ki povzroča bolezen COVID-19, ali če je pri njej potrjena okužba. Številne prednosti dojenja bistveno prevladujejo nad morebitnim tveganjem za prenos bolezni, povezane z virusom.

Svetovna zdravstvena organizacija priporoča, da se doječe matere cepi s cepivi proti Covidu-19 v skladu z enakimi priporočili kot ostale odrasle. To pomeni, da se zdrave osebe, ki trenutno dojijo ali črpajo mleko, lahko cepijo in nadaljujejo z dojenjem tudi po tem, ko so prejele cepivo.

Teden dojenja, ki ga v Sloveniji obeležujemo prvi teden oktobra, v nekaterih drugih državah pa avgusta, letos posebej poudarja, da je za uspešno dojenje potrebno zagotavljati dojenju prijazno okolje za matere in dojenčke, na kar vplivajo številni dejavniki. Zato se mora za izboljševanje stopnje in praks dojenja odzvati več deležnikov, vključno z vladami, zdravstvenimi ustanovami, zdravstveni delavci in podjetji. Letošnji svetovni teden dojenja je tako odlična priložnost, da damo prednost dojenju prijaznim okoljem za matere in dojenčke. To vključuje:

  • Zagotavljanje, da vlade, zdravstveni delavci in industrija v celoti izvajajo in spoštujejo Mednarodni kodeks o trženju nadomestkov maternega mleka, ki je bil pripravljen z namenom, da se zaščiti matere pred agresivnimi tržnimi taktikami otroške prehrambene industrije.
  • Zagotavljanje, da imajo zdravstveni delavci potrebne vire in informacije, ki jih potrebujejo za nudenje učinkovite podpore materam pri dojenju.
  • Zagotavljanje, da delodajalci omogočijo materam dovolj prostora in časa, ki ga potrebujejo za dojenje, kamor spadajo tudi plačani starševski dopust s porodniškim dopustom, varen prostor za dojenje na delovnem mestu, dostop do cenovno ugodnega in kakovostnega otroškega varstva ter univerzalni otroški dodatki in primerne plače.

Dojenje v Sloveniji spodbuja UNICEF Slovenija

V Sloveniji nad dojenjem bdi Nacionalni odbor za spodbujanje dojenja pri UNICEF-u Slovenija, ki med drugim spremlja iniciativi Novorojencem prijazna porodnišnica in Dojenju prijazna zdravstvena ustanova, razvija pa tudi temelje za vzpostavitev iniciative Dojenju prijazni neonatalni oddelek.

V okviru projekta Dojenju prijazna mesta in s podporo Ministrstva za zdravje, ki sofinancira program, Nacionalni odbor za spodbujanje dojenja tudi spodbuja slovenska mesta k vključitvi in s tem zagotavljanju podpore doječim materam in družinam na lokalni ravni. V projektu trenutno sodelujejo Novo mesto, Mislinja, Slovenj Gradec in Kranj.

Poleg omenjenega Nacionalni odbor za spodbujanje dojenja organizira strokovna izobraževanja za medicinsko osebje, izobraževanja zdravstvenih delavcev za pridobitev mednarodno priznane licence svetovalcev za laktacijo in dojenje IBCLC, in izdaja publikacijo Uspešno dojenje za dobro zdravje otrok in mater ter druge publikacije, povezane z dojenjem in prehrano otrok. V času letošnjega tedna dojenja bo izšel prvi Terminološki slovar laktacije in dojenja v slovenskem jeziku.

Avtor

UNICEF NOSD logo
Nacionalni odbor za spodbujanje dojenja
UNICEF Slovenija

Vam je vsebina všeč? Delite jo:

Naj otrok izbira pot

Knjižna uspešnica

Terminološki slovar laktacije in dojenja

NOSD novice

e-novice
Prijavite se na naše e-novice

Za prijavo na e-novice v obrazec vpišite svoj e-naslov in pošiljali vam bomo najbolj brane vsebine o dojenju.

Najbolj brano

Najbolj brane vsebine