Dojenje v izrednih razmerah

Dojenje v izrednih razmerah

V izrednih razmerah so dojenčki še posebno občutljivi glede bolezni in slabe prehrane. Takrat dojenje dejansko rešuje življenja.

Krizne razmere nastanejo kot posledica naravnih nesreč, oboroženih spopadov ali obeh dejavnikov hkrati. V kriznih in izrednih razmerah so novorojenčki, dojenčki in majhni otroci še posebno občutljivi, predvsem glede bolezni in slabih možnosti prehranjevanja. V takih razmerah je dojenje še bolj pomembno, kajti dejansko rešuje življenja.

Z dojenjem mati zagotovi otroku pomembne hranilne in zaščitne snovi. Ravno zaradi tega je potrebno materam zagotavljati varno in podporno okolje.

Skrb za higieno in zaščita otrok

V izrednih razmerah je izjemnega pomena tudi skrb za osnovno higieno. Doječe ženske je potrebno spodbujati in naučiti, da si pred dojenjem umijejo roke. Če milo in čista voda nista dosegljiva, je najboljše uporabiti razkužilo na osnovi alkohola, vsebuje naj najmanj 60% alkohola.

V kriznih razmerah je potrebno zagotoviti tudi zaščito in podporo nedojenim dojenčkom in majhnim otrokom. Mednarodni kodeks o trženju nadomestkov materinega mleka opredeljuje to področje.

Raziskave kažejo, da so dojenčki in otroci najbolj ranljivi ravno v teh nujnih primerih:

 • Skoraj 95 % smrti dojenčkov in otrok v nujnih primerih je posledica driske zaradi kontaminirane vode in nehigienskega okolja.
 • Začetna formula za dojenčke je bila povezana s povečanjem bolezni in smrti dojenčkov. Lahko je tudi kontaminirana in zahteva čisto vodo ter energijo za sterilizacijo formule, stekleničk in cucljev.
 • Dojenje rešuje življenja! Materino mleko je vedno čisto in je na voljo tudi v najtežjih okoliščinah.
 • Materino  mleko vsebuje protitelesa, ki se borijo proti okužbam, vključno z drisko in okužbami dihal, ki so pogoste pri dojenčkih v izrednih razmerah.
 • Materino  mleko zagotavlja dojenčkom popolno prehrano, vključno z ustrezno količino vitaminov in mineralov, potrebnih za normalno rast.
 • Dojenje sprošča hormone, ki znižujejo stres in tesnobo tako pri dojenčkih kot pri materah.
 • Matere, ki dojijo, lahko svoje otroke ogrejejo, da preprečijo hipotermijo.

Matere lahko dojijo tudi v izrednih razmerah

Pomembno je vedeti in verjeti, da matere lahko dojijo tudi v izrednih razmerah:

 • Najvarnejša hrana v nujnih primerih je materino mleko. Donorsko človeško mleko je naslednja najboljša možnost. Matere, ki ne morejo neposredno hraniti/dojiti svojih dojenčkov, je mogoče podpreti in jim pomagati pri črpanju mleka.
 • Ženske, ki so pod stresom, lahko še naprej tvorijo mleko. Tiho/mirno območje, ki pomaga materam pri sprostitvi, lahko pomaga pri izločanju mleka.
 • Tudi podhranjene matere tvorijo dovolj mleka.
 • Matere, ki so že prenehale z dojenjem, lahko ponovno pričnejo z dojenjem (relakacija).
 • Če dojenček ali pa mati zboli, je najboljše, kar lahko naredi mati, da nadaljuje z dojenjem.
 • Izjemnega pomena je podpora doječim materam. Tudi za dojenje v izjemnih razmerah velja, da podpora dojenju podaljša trajanje dojenja. 

Zagotovo je najlažje in najboljše verjeti, da se izredne razmere ne bodo zgodile. Vendar nas bližnja in daljna preteklost učita, da ni tako. Prav je, da poznamo osnove delovanja v izrednih razmerah, kajti takrat so nosečnice, doječe matere z otroci in majhni otroci, ki že tako prestavljajo ranljivi del populacije, še bolj izpostavljeni.

Priporočila o dojenju v izrednih razmerah so za večjo dostopnost in doseg na voljo tudi v ukrajinskem in angleškem jeziku.

Priporočila za dojenje v izrednih razmerah.

Avtor

UNICEF NOSD logo
pred.
Cvetka Skale
dipl. m. s., univ. dipl. org., IBCLC

Vam je vsebina všeč? Delite jo:

Naj otrok izbira pot

Knjižna uspešnica

Terminološki slovar laktacije in dojenja

NOSD novice

e-novice
Prijavite se na naše e-novice

Za prijavo na e-novice v obrazec vpišite svoj e-naslov in pošiljali vam bomo najbolj brane vsebine o dojenju.

Najbolj brano

Najbolj brane vsebine