Modularni tečaj

Modularni tečaj

Cilji Modularnega tečaja za osebje zdravstvenih ustanov so poenotiti, posodobiti in utrditi osnovna znanja iz vodenja laktacije in dojenja v porodnišnicah, na neonatalnih intenzivnih oddelkih, kakor tudi kasneje v domači oskrbi, ob ambulantnih pregledih in na bolniških oddelkih ter v lekarnah, kamor prihajajo doječe matere in njihovi otroci. 

Izobraževanje je 20 urno (3 dni) in poteka  na modularni način s skupnim osnovnim modulom ter tremi ločenimi moduli – z modulom za osebje porodnišnic, modulom za osebje ostalih zdravstvenih ustanov in modulom za farmacevtsko osebje.

Namen in cilj izobraževanja je, da bodo udeleženke/ci pridobili novo ali utrdili obstoječe znanje o dojenju in laktaciji, z namenom, da dosežemo enotno svetovanje, pomoč nosečnicam in materam ter zaščitimo izključno dojenje prvih šest mesecev in nato ob ustrezni dopolnilni prehrani do 2. leta ali po želji še dalj.

Udeleženci bodo spoznali tudi postopek za pridobitev naziva Novorojencu prijazna porodnišnica (NPP), Dojenju prijazna zdravstvena ustanova (DPZU), Dojenju prijazni neonatalni oddelek (DPNO) in Dojenju prijazno mesto (DPM). Zdravstveni delavci v porodnišnici imajo matere v vedno krajši obravnavi, vendar postavijo pomemben temelj začetku dojenja, zato je njihovo znanje o dojenju izrednega pomena. S skrajšano ležalno dobo v porodnišnicah pa se je velik del svetovanja in pomoči materam prenesel na patronažno zdravstveno varstvo, otroški dispanzer in lekarne, s čemer želimo z znanjem in tehnikami pomoči opolnomočit tudi osebje iz primarne zdravstvene ravni. Če je doječa mati z otrokom sprejeta v bolnišnico, prav tako potrebuje strokovno obravnavo glede dojenja, da bo nadaljevala z dojenjem in/ali ohranila laktacijo.

Izobraževanje je namenjeno:

Udeleženci pridobijo kreditne/ licenčne točke Zdravniške zbornice, Zbornice zdravstveni in babiške nege in Lekarniške zbornice.  Prejmejo tudi Zbornik predavanj, ki služi kot priročnik kasneje pri delu z doječimi (in ne doječimi) materami in dojenčki, ter možnost aktivnega sodelovanja v razpravah, izmenjavo izkušenj, spoznavanje različnih načinov dela v ostalih porodnišnicah, zdravstvenih organizacijah in na terenu.

Zadnje dodano
Modularni tečaj 2024
Datum:

14. marec 2024
15. marec 2024
16. marec 2024

Lokacija:
UKC Ljubljana, Ginekološka klinika, Šlajmerjeva 3, 1000 Ljubljana
Organizator:
Nacionalni odbor za spodbujanje dojenja pri UNICEF-u Slovenija
Preberi več
Pretekla izobraževanja

Piškotke uporabljamo, da bi izboljšali uporabniško izkušnjo. Z uporabo spletnega mesta soglašate, da jih lahko uporabljamo. Več informacij.