Strokovno srečanje - Omogočimo dojenje: podprimo zaposlene starše

NOSDNaše pobude in delo

Pobude

Udejanjenje in vključevanje pobud v slovenski prostor

Mednarodni projekt Novorojencem prijazna porodnišnica sta skupaj načrtovali in leta 1991 pričeli udejanjati Svetovna zdravstvena organizacija (SZO) in UNICEF.  Temelji na sklepih deklaracije Innocenti, ki je nastala na sestanku “Dojenje v devetdesetih: globalna pobuda”, v Firencah, v Italiji, avgusta leta 1990.

Deklaracija Innocenti, o zaščiti, spodbujanju in podpori dojenja, jasno prikaže vse bistvene prednosti dojenja za otroke in matere. Pledira za politiko in spodbujanje “kulture dojenja”, ki omogoča ženskam izključno dojenje njihovih otrok v prvih 6 mesecih življenja ter nato ob ustrezni dopolnilni prehrani nadaljevanje dojenja do dveh let in po želji še naprej. Deklaracija predlaga, da ustrezna ministrstva vseh držav po svetu vključijo programe dojenja v svoje splošne zdravstvene in razvojne načrte.

To je bila osnova za ustanovitev Nacionalnega odbora za spodbujanje dojenja pod okriljem UNICEF-a Slovenija leta 1996 in udejanjenje in vključevanje pobud Novorojencem prijazna porodnišnicaDojenju prijazen neonatalni oddelek, Dojenju prijazna zdravstvena ustanova in Dojenju prijazno mesto v slovenski prostor.

e-novice
Prijavite se na naše e-novice

Za prijavo na e-novice v obrazec vpišite svoj e-naslov in pošiljali vam bomo najbolj brane vsebine o dojenju.

Preberi več
O našem delu in pobudah

Piškotke uporabljamo, da bi izboljšali uporabniško izkušnjo. Z uporabo spletnega mesta soglašate, da jih lahko uporabljamo. Več informacij.