NOSDNaše pobude in delo

Pobude

Udejanjenje in vključevanje pobud v slovenski prostor

Mednarodni projekt “Novorojencem prijazna porodnišnica” je bil zasnovan leta 1991 v skupnem sodelovanju Svetovne zdravstvene organizacije (SZO) in UNICEF-a. Njegove korenine segajo v deklaracijo Innocenti, ki je nastala na avgusta 1990 na sestanku “Dojenje v devetdesetih: globalna pobuda”, v Firencah.

Deklaracija Innocenti jasno izpostavlja vse ključne koristi dojenja tako za otroke, kot matere. Njen cilj je spodbujanje in podpiranje dojenja in razvijanje “kulture dojenja”, ki omogoča ženskam izključno dojenje njihovih otrok v prvih 6 mesecih življenja in nadaljnje dojenje ob ustreznem uvajanju dopolnilne prehrane, vse do dveh let in po želji še dlje. Deklaracija priporoča, da vse države po svetu vključijo programe za  spodbujanje dojenja v svoje splošne zdravstvene in razvojne načrte.

Na tej podlagi je bil leta 1996 v Sloveniji ustanovljen “Nacionalni odbor za spodbujanje dojenja” pod okriljem UNICEF-a. Od takrat naprej so bile v slovenski prostor vključene in izvedene številne pobude, kot so Novorojencem prijazna porodnišnicaDojenju prijazen neonatalni oddelek, Dojenju prijazna zdravstvena ustanova in Dojenju prijazno mesto.

e-novice
Prijavite se na naše e-novice

Za prijavo na e-novice v obrazec vpišite svoj e-naslov in pošiljali vam bomo najbolj brane vsebine o dojenju.

Preberi več
O našem delu in pobudah

Piškotke uporabljamo, da bi izboljšali uporabniško izkušnjo. Z uporabo spletnega mesta soglašate, da jih lahko uporabljamo. Več informacij.