UNICEF-ovKotiček za dojenje

Kotiček za dojenje

Dojenje je naravno hranjenje dojenčka. Doječe matere težko predvidijo kje in kdaj bodo njihovi dojenčki lačni. 

UNICEF-ov kotiček za dojenje je prostor, kjer lahko mati varno in v miru podoji svojega otroka ali izbrizga mleko. Prostor naj bo dovolj velik, da zagotavlja udobno namestitev matere in otroka ter vsebuje minimalno nujno potrebno opremo. Zaželeno je, da je v prostoru (ali takoj zraven) na voljo umivalnik s tekočo vodo zaradi potrebe po previjanju otrok. Prostor naj bo osvetljen in ogrevan, v poletnih mesecih primerno ohlajen. Zasnovan naj bo tako, da družini nudi zasebnost pri dojenju in previjanju. Pomembna je tudi lokacija, možen naj bo dostop z otroškim vozičkom.

Osnovna oprema v prostoru:

Dodatna oprema v prostoru:

Označevanje kotička za dojenje

Kotiček za dojenje naj bo označen. Oznaka naj bo na vidnem mestu, z jasnim sporočilom in po potrebi dodanim napisom. Ponudnik/ustanova/podjetje lahko uporablja UNICEF-ov logotip kotička za dojenje. Vrsto oznake lahko ponudnik izbere tudi po lastni presoji. Oznaka mora biti v skladu z Mednarodnim kodeksom o trženju nadomestkov materinega mleka. Prostora za dojenje se ne sme označevati z logotipom Dojenju prijazno mesto dokler mesto ne pridobi tega naziva.

Česa ne sme biti v kotičku za dojenje

Pri opremi kotička za dojenje in izboru informativnih gradiv za matere/starše, ki so na voljo v prostoru, je potrebno upoštevati pravila Mednarodnega kodeksa o trženju nadomestkov materinega mleka. Tako ni dovoljeno na kakršen koli način oglaševati ali promovirati:

Dojenje ni odvisno samo od žensk - naj velja, da podporo doječim materam nudimo vsi: družina, zdravstveno osebje, lokalne skupnosti in tudi širša javnost. S kotički za dojenje pomagamo ustvarjati klimo, ki dojenje opredeljuje kot popolnoma naravni in normalni proces v človekovem življenju.

Program sofinancira Ministrstvo za zdravje RS

Ustvarite kotiček za dojenje

Uredite nekaj kvadratnih metrov prostora in izkažite podporo doječim materam.

Preberi več

o dojenju prijaznem mestu

NOSD Naslovna DPM
Dojenju prijazno mesto
Dojenju prijazno mesto
Preberi več

Vsebin o dojenju

Novo Mesto je postalo Dojenju prijazno mesto
Novo mesto je Dojenju prijazno mesto
V zadnjih dveh letih, odkar se je Mestna občina Novo mesto vključila v projekt, so na občini naredili pomembne korake...
Dedek in babica z vnučkom v naročju
Pismo vnuka babici in dedku
Draga Babi in Dedi. Tukaj vajin vnuček Marko. Star sem 3 mesece. Zelo vaju imam rad in vem, da tudi vidva mene. Ze...
Gordana Njenjić pred razstavo v UKC Ljubljana
Intervju z Gordano Njenjić, članico NOSD
»Če s svojim znanjem, s svojimi priporočili, nasveti in pomočjo prepričam vsaj eno žensko, da doji, sem že zelo zadov...