Naše izkušnje s COVID-19 v Porodnišnici Ljubljana

Naše izkušnje s COVID-19 v Porodnišnici Ljubljana

COVID-19

Koronavirusi povzročajo bolezni pri ljudeh in živalih. Konec leta 2019 se je na Kitajskem v mestu Wuhan pojavila nova okužba s koronavirusom SARS-CoV 2 imenovana COVID-19, ki se je hitro prenesla na druge celine. V Evropi je bil center okužbe s koronavirusom severna Italija. Podatki o okužbi COVID-19 se hitro spreminjajo, potrebno je spremljati informacije NIJZ, Ministrstva za zdravje in Zdravniške zbornice.

Okužba se prenaša kapljično. Do okužbe pride, ko okuženi kašlja, kiha ali govori in ob tem pride do stika virusa s sluznico oseb v okolici. Prenaša se lahko tudi preko okuženih površin. Varna razdalja je običajno 2 metra od okuženega. RNA SARS-CoV-2 virusa so zaznali tudi v krvi in blatu. Inkubacijska doba je 14 dni, najpogosteje 4 – 5 dni.

Potek bolezni je v večini primerov blag, vendar je pri nekaterih potek težji. V 81% je potek blag, v 14% hujši (dispneja, hipoksija, prizadetost pljuč), v 5% so okuženi kritično bolni (respiratorna odpoved, šok, multiorganska odpoved). Po trenutnih podatkih je smrtnost 2,3%. Smrtnost je večja pri starejših in obolelih s kroničnimi boleznimi. Okužba je pri otrocih redka, če zbolijo, je potek običajno lažji. Po nekaterih raziskavah gre lahko pri njih v okoli 50% za asimptomatske okužbe.

Klinična slika: vročina, kašelj, dispneja, utrujenost, neješčnost in na rentgenskih slikah vidni obojestranski infiltrati v pljučih (intersticijska pljučnica). Redkeje se pojavi glavobol, vneto žrelo, izcedek iz nosu, slabost, driska. ARDS se pojavi v 20%, mehanska ventilacija je potrebna v 12,3%.

COVID-19, nosečnost in porod

Malo je znanega o poteku COVID-19 v nosečnosti. Intrauterina ali perinatalna okužba nista opisani, laboratorijsko ni dokazanega prenosa virusa na plod. Po do sedaj znanih podatkih nosečnice niso bolj ogrožene od splošne populacije, je pa potrebna posebna pozornost pri nosečnicah s pridruženimi boleznimi. Trenutno ni podatkov o smrti nosečnic zaradi COVID-19. Bolezen pri nosečnicah običajno poteka v obliki blage gripe/prehlada, predvsem s kašljem, vročino in kratko sapo. Ni dokazov, da virus prehaja na plod v nosečnosti. Testirali so amnijsko tekočino, posteljico,popkovnico, vzeli brise žrela novorojencem in analizirali materino mleko okuženih nosečnic. Vsi testi so bili negativni na virus. Trenutno ni dokazov o prenosu preko rodil.

Vpliv na plod – ni podatkov o povečanem tveganju za splav. Ker ni znakov prehoda virusa na plod v maternici, je možnost prirojenih napak ploda zaradi virusa malo verjetna. Poročila so o prezgodnjih porodih zaradi COVID-19, vendar je trenutnih podatkov premalo za zaključke.

Priporoča se, da se radiološke preiskave v nosečnosti opravijo kot pri nenosečih ženskah: RTG, CT prsnega koša. Ob tem je potrebno plod zaščiti po običajnih protokolih.

Ob okužbi s COVID-19 v primeru indikacije za antenatalne kortikosteroide ni do sedaj znanih kontraindikacij za aplikacijo.V primeru akutne okužbe s COVID-19 v nosečnosti naj nosečnice postopajo po uradno objavljenih priporočilih. Svetuje se pregled pri ginekologu 14 dni po končani okužbi in UZ spremljanje.

Porod

Priporočamo, da nosečnice z znaki okužbe in pričetkom poroda predhodno obvestijo lokalno porodnišnico o njihovem prihodu. Spremljati je potrebno telesno temperaturo, frekvenco dihanja in saturacijo krvi s kisikom ženske med porodom. Saturacija naj bo nad 94%. Uvedba razširjenega spremljanja stanja se izvede glede na klinično sliko. Le nujno potrebno osebje naj bo v stiku z okuženo nosečnico. Zaradi povečanega tveganja za fetalni distres se svetuje kontinuirano snemanje CTG med porodom.

COVID-19 naj ne vpliva na način poroda. Izjema je respiratorno stanje nosečnice, ki zahteva urgentno dokončanje nosečnosti. Sama okužba ob stabilnem stanju porodnice ni indikacija za dokončanje poroda s carskim rezom. Ni kontraindikacij za spinalno ali epiduralno analgezijo. Svetuje se epiduralna analgezija v začetku poroda pri ženskah s sumom na ali potrjenim COVID-19, da se zmanjša potreba po splošni anesteziji v primeru urgentnega carskega reza, kjer je tveganje za razsoj virusa večje. Po trenutnih podatkih je odloženo pretisnjenje popkovnice še vedno priporočljivo. Otroka se obriše kot običajno. Ob sprejemu v porodno sobo odvzamemo bris nožnice (bris, ki se uporablja tudi za ugotavljanje okužbe z respiratornimi virusi). Po porodu odvzamemo košček posteljice (cca 0,5 x 0,5 cm) in ga v suhi sterilni posodi pošljemo na mikrobiološki pregled. Posteljico s popkovnico pošljemo na histopatološki pregled.

V času pandemije Covid19 so se zaradi pomanjkanja podatkov o vertikalnem prenosu  Covid 19 preko placente ali materinega mleka z matere na novorojenčka pojavljala različna priporočila glede ravnanja z okuženo nosečnico pri porodu in nego novorojenčka po porodu. Različne države in kontinenti so pristopali različno. Kitajska, Rusija, Turčija in v začetku ZDA so ločevale matere od novorojencev in odsvetovale dojenje. Evropa in kasneje ZDA so ob priporočilih CDC, WHO, AAP in UNICEF svetovale rooming-in in dojenje razen v primeru hudo bolne matere. Če je mogoče, so v tem primeru priporočili izbrizgavanje mleka ob upoštevanju strogih higienskih ukrepov. Bolna mati naj doji vendar mora nositi masko in izvajati dobro higieno rok. Do sedaj ni bilo dokazane okužbe s Covid 19 preko mleka,čeprav so dokazali RNA delce virusa v mleku in sIgA. Mati lahko otroka okuži horizontalno kot pri ostalih respiratornih virusih, če ne upošteva higienskih ukrepov.

Priporočila za obravnavo novorojenca SARS-CoV-2 pozitivne matere

Porod okužene porodnice poteka v izolaciji. Okužba s Covid19 ne vpliva na način poroda. Prisotno je minimalno število strokovnega osebja z ustrezno zaščito (OVO). Ob sprejemu v porodni blok je potrebno obvestiti neonatalno osebje.Ločena je oprema za stabilizacijo in oživljanje novorojenca. Po porodu sta mati in otrok skupaj izolirana v rooming‑in.

Novorojenec – vse novorojence mater s potrjeno okužbo Covid19 je potrebno testirati v 24 urah z odvzemom brisa nazofarinksa. V primeru negativnega brisa se po 7 dneh bris ponovi. Navodilo se je nato spremenilo. Testira se samo novorojence, ki kažejo znake okužbe. Asimptomatski zdravi novorojenci so odpuščeni skupaj z materjo po 36 do 48 urah. Po odpustu novorojenca iz porodnišnice je potrebno nadaljnje sledenje. Obvestiti je potrebno izbranega pediatra in infektologa pediatra na določeni telefonski številki. Če mati še nima izbranega pediatra, ga mora izbrati pred odpustom. Če je test pozitiven in otrok ne kaže znakov okužbe, ga izoliramo skupaj z materjo in opazujemo. Klinični znaki opisani pri okuženih novorojencih so nespecifični: temperaturna nestabilnost, dihalna stiska, težave GIT, kardiocirkulatorna nestabilnost, izpuščaj. V primeru bolezenskih znakov in pozitivnega izvida sledi premestitev v izolacijo EINT ali na KOITO UKCL.

Dojenje se svetuje, ker do sedaj še ni dokazanega vertikalnega prenosa virusa Covid19 preko materinega mleka. Po dosedanjih podatkih so koristi dojenja večje kot nevarnost horizontalnega prenosa. Mati prejme navodila glede zaščitnih ukrepov, ker je zaradi bližnjega kontakta ob dojenju prenos okužbe možen. Svetovani ukrepi ob dojenju zajemajo umivanje rok pred dotikanjem otroka, dojk ali črpalke in stekleničke, nošenje obrazne maske med dojenjem. Čiščenje črpalke po vsaki uporabi, potrebna je lastna črpalka. Možno je tudi hranjenje otroka z načrpanim mlekom s strani druge zdrave osebe.

Naše dosedanje izkušnje – več porodnic, ki so bile Covid19 pozitivne v nosečnosti je ob porodu postalo že negativnih. Okužene porodnice so bile večinoma asimptomatske ali z blagimi simptomi. Do sedaj smo obravnavali le 5 donošenih novorojencev okuženih mater s Covid19. Vsi novorojenci so bili ob pregledu zdravi in asimptomatski. Opravili so vse običajne presejalne teste: presvetlitev oči, TEOAE, SaO2, F-TSH-MS-MS, po potrebi UZ pregled. Vsi so bili odpuščeni po 48 urah in izključno dojeni. Za nadaljnje sledenje je bil obveščen izbrani pediater in infektolog. Do sedaj nimamo podatka, da bi kateri od 5 novorojencev zbolel.

  1. Royal College of Obstetricians and Gynaecologists, Royal College of Midwives, Royal College of Paediatrics and Child Health, Public Health England, Health Protection Scotland.
  2. Coronavirus (COVID-19) infection and pregnancy. Dostopno prek https://www.rcog.org.uk/coronavirus-pregnancy
  3. American College of Obstetricians and Gynecologists. Practice Advisory: Novel Coronavirus 2019 (COVID-19). Dostopno prek https://www.acog.org/Clinical-Guidance-and-Publications/Practice-Advisories/Practice-Advisory-NovelCoronavirus2019?IsMobileSet=false
  4. Royal College of Paediatrics and Child Health. Covid-19 guidance. Dostopno prek https://www.rcpch.ac.uk/resources/covid-19-guidence-neonatal-settings

Arnšek A. Naše izkušnje s COVID-19 v Porodnišnici Ljubljana = Experiences with Covid – 19. In: Tekauc Golob A, editor. Podprimo dojenje za zdravje planeta : zbornik prispevkov / 11. mednarodni simpozij o dojenju in laktaciji, Ljubljana, 9. oktober 2020. Ljubljana: Slovenska fundacija za UNICEF; 2020. p. 1–4.

Avtor

UNICEF NOSD logo
Andreja Domjan Arnšek
dr. med., spec. pediater

Vam je vsebina všeč? Delite jo:

Naj otrok izbira pot

Knjižna uspešnica

Terminološki slovar laktacije in dojenja

NOSD novice

e-novice
Prijavite se na naše e-novice

Za prijavo na e-novice v obrazec vpišite svoj e-naslov in pošiljali vam bomo najbolj brane vsebine o dojenju.

Najbolj brano

Najbolj brane vsebine