V Ukrajini je ogroženih 7,5 milijona otrok
V Ukrajini je ogroženih 7,5 milijona otrok
Kotiček za dojenje

Kotiček za dojenje

Dojenje je naravno hranjenje dojenčka in je ključno za celovit razvoj otrok, njihovih mater in širše družbe. Doječe matere težko predvidijo kje in kdaj bodo  njihovi dojenčki lačni.  Zagotavljanje prostorov za dojenje na delovnem mestu, plačanih odmorov za dojenje ter ugodnega okolja in spodbujanja dojenja z razbijanjem stigmatiziranja so nizkocenovni posegi, ki lahko prispevajo k dolgotrajnejšemu dojenju otrok, večji delovni produktivnosti in zadrževanju zaposlenosti. Preberite tehnična priporočila za lažjo implementacijo prostorov za dojenje in ustvarjanje podpornih struktur na delovnem mestu.

Dojenje je naraven in najbolj zdrav način hranjenja otroka od rojstva. Noben mlečni nadomestek ne more tekmovati z materinim mlekom pri vsebnosti hranil, protiteles in razvoju navezanosti med mamico in njenim dojenčkom. V idealnem primeru bi dojenčki potrebovali šest mesecev izključnega dojenja, brez dodajanja druge tekoče hrane, in bi morali nato nadaljevati dojenje z dodajanjem druge hrane do starosti 2 let ali več. Delodajalci imajo ključno vlogo pri podpori družinam in omogočanju ženskam, da dojijo tako dolgo, kot si želijo.

Sobe za dojenje

UNICEF-ov kotiček za dojenje je prostor, kjer lahko mati varno in v miru podoji svojega otroka ali izbrizga mleko. Prostor naj bo dovolj velik, da zagotavlja udobno namestitev matere in otroka ter vsebuje minimalno nujno potrebno opremo. Zaželeno je, da je v prostoru (ali takoj zraven) na voljo umivalnik s tekočo vodo zaradi potrebe po previjanju otrok. Prostor naj bo osvetljen in ogrevan, v poletnih mesecih primerno ohlajen. Zasnovan naj bo tako, da družini nudi zasebnost pri dojenju in previjanju. Pomembna je tudi lokacija, možen naj bo dostop z otroškim vozičkom.

Osnovna oprema v prostoru:

 • udoben stol ali majhen fotelj,
 • odlagalna površina (obešalnik, mizica, stol),
 • vtičnica
 • hladilnik za shranjevanje (dvignjena vsaj 20 centimetrov od tal)
 • koš za smeti,
 • ključavnica.

Dodatna oprema:

 • previjalna mizica ali pult,
 • razkužilo za roke,
 • krpice (brisačke) za razkuževanje pulta,
 • ogledalo za pomoč pri popravljanju oblačil pred vrnitvijo na delo,
 • prsna črpalka.

Delodajalci so odgovorni za zagotavljanje varnosti žensk na delovnem mestu, vključno z zagotavljanjem varnosti pred nevarnimi snovmi v okolju. Prepovedana je diskriminacija na delovnem mestu na podlagi nosečnosti, dojenja ali družinskega statusa, kar morajo podjetja zagotoviti.

Označevanje kotička za dojenje

Kotiček za dojenje naj bo označen. UNICEF predlaga, da je prostor za dojenje v celoti na voljo celoten delovni čas in je jasno označen. Oznaka naj bo na vidnem mestu, z jasnim sporočilom in po potrebi dodanim napisom. Ponudnik/ustanova/podjetje lahko uporablja UNICEF-ov logotip kotička za dojenje.

Prostor za dojenje mora biti izključno dostopen le doječim uslužbenkam in čistilkam. Upoštevati je treba lokacijo prostora, vzdrževati njegovo oddaljenost od območij, kjer se ravna s strupenimi snovmi ali kjer se odlagajo odpadki.

Česa ne sme biti v kotičku za dojenje

Pri opremi kotička za dojenje in izboru informativnih gradiv za matere/starše, ki so na voljo v prostoru, je potrebno upoštevati pravila Mednarodnega kodeksa o trženju nadomestkov materinega mleka. Tako ni dovoljeno na kakršen koli način oglaševati ali promovirati:

 • mlečno formulo za dojenčke in malčke do starosti 36 mesecev, vključno z nadaljevalnimi mlečnimi formulami,
 • vso hrano ali pijačo za dojenčke do šestega meseca starosti,
 • industrijsko otroško hrano, ki ne zagotavlja globalnih in nacionalnih standardov (označena za starost otrok od 6 do 36 mesecev),
 • stekleničk, cucljev.

Neposredno ali posredno oglaševanje ali promocija (plakati, predmeti, darila, vzorec začetne formule za dojenčke, informacije, naslovljene na ženske in družine) podjetij, ki na kakršen koli način proizvajajo, distribuirajo ali tržijo nadomestke za materino mleko, je prepovedano.

Uvedba sobe ali varnega prostora za dojenje ustvarja večje zadovoljstvo pri delu, ker:

 • Omogoča mamici vsakodnevno uravnovešenje dela in dojenja.
 • Pomaga doječim ženskam, da se počutijo na splošno bolj sproščene, tudi med delovnim časom.
 • Poveča občutek pripadnosti in prednosti podjetju.

Za razumevanje pomembnosti kotička za dojenje, si oglejte video:

Dojenje ni odvisno samo od žensk –  naj  velja, da podporo doječim materam nudimo vsi: družina, zdravstveno osebje, lokalne skupnosti in tudi širša javnost. S kotički za dojenje pomagamo ustvarjati klimo, ki dojenje opredeljuje kot popolnoma naravni in normalni proces v človekovem življenju.

Avtor:
Nacionalni odbor za spodbujanje dojenja
UNICEF Slovenija
Vam je objava všeč? Delite jo s prijatelji:
Preberi več
Vsebin o dojenju
Mednarodni kodeks o trženju nadomestkov materinega mleka za zaščito dojenja
Mednarodni kodeks o trženju nadomestkov materinega mleka ...
Mednarodni kodeks o trženju nadomestk...
Strokovni članek avtorice pred. Renate Vettorazzi, dipl. m. s., univ. di...
V izrednih razmerah so dojenčki še posebno občutljivi glede bolezni in slabe prehrane. Takrat dojenje dejansko rešuje življenja.
Dojenje v izrednih razmerah
Dojenje v izrednih razmerah
Krizne razmere nastanejo kot posledica naravnih nesreč, oboroženih spopa...
Otrok in mati med dojenjem
Materino mleko
Materino mleko
Prednosti dojenja so pomembne za otroka in mati. Prehrana otroka v prvih...
To spletno mesto uporablja piškotke

Piškotke uporabljamo, da bi izboljšali uporabniško izkušnjo. Z uporabo spletnega mesta soglašate, da jih lahko uporabljamo. Več informacij.