Modularni tečaj - Spodbujanje in podpora dojenju v zdravstvenih ustanovah
Kotiček za dojenje

Kotiček za dojenje

UNICEF-ov kotiček za dojenje je prostor, kjer lahko mati varno in v miru podoji svojega otroka ali izbrizga mleko.

Dojenje je optimalni način hranjenja novorojenčkov in dojenčkov. Svetovna zdravstvena organizacija in druge vodilne zdravstvene organizacije priporočajo izključno dojenje prvih šest mesecev in nadaljevanje dojenja ob ustrezni dopolnilni prehrani do drugega leta starosti otroka oziroma tako dolgo, kot si otrok in mati želita. Otrokom dojenje omogoča zdravo rast in razvoj ter zaščito pred okužbami. To velja tudi za bolne in prezgodaj rojene otroke. Dojenje omogoča boljše izhodišče za vseživljenjsko zdravje in razvoj.

Poleg mnogih koristi dojenja za otroke in matere, je koristno tudi za družine, delodajalce, družbo in okolje. Družina z dojenjem prihrani, kar pripomore k zmanjševanju revščine in pomaga pri zagotavljanju blaginje. Izračun prihranka finančnih sredstev družine, kadar mati doji, znaša približno 1000 evrov letno, ob upoštevanju dejstev, da mati pripravi točno toliko mlečne formule, kolikor otrok popije, upoštevani so minimalni stroški stekleničk in cucljev za hranjenje.

Delodajalci imajo manj stroškov, ker so dojeni otroci bolj zdravi in imajo njihovi starši manj bolniških odsotnosti. V kolikor delodajalci omogočajo dobre pogoje za doječe matere, so le te bolj produktivne pri delu in bolj zadovoljne z zaposlitvijo.

Dojenje pozitivno vpliva na družbo na vseh ravneh. Odgovornost za zaščito in spodbujanje dojenja ter za podporo ženskam pri optimalnem dojenju nosi celotna družba. Ker se z dojenjem preprečuje akutne in kronične bolezni, tako otroka kot matere, to pripomore k manjšim stroškom za zdravstvo.

Dojenje pomaga tudi pri varovanju okolja. Pospešen razvoj in intenzivno trženje nadomestkov materinega mleka že skoraj 200 let ogrožata tako dojenje kot okolje, v katerem živimo. Proizvodnja, transport in priprava nadomestkov materinega mleka puščajo ogljični odtis, porabljajo velike količine energije in naravnih virov (vode, gozdov, kovin …) ter ustvarjajo številne odpadke.

Kotiček za dojenje

UNICEF-ov kotiček za dojenje je prostor, kjer lahko mati varno in v miru podoji svojega otroka ali izbrizga mleko. Prostor naj bo dovolj velik, da zagotavlja udobno namestitev matere in otroka ter vsebuje minimalno nujno potrebno opremo. Zaželeno je, da je v prostoru (ali takoj zraven) na voljo umivalnik s tekočo vodo zaradi potrebe po previjanju otrok. Prostor naj bo osvetljen in ogrevan, v poletnih mesecih primerno ohlajen. Zasnovan naj bo tako, da družini nudi zasebnost pri dojenju in previjanju. Pomembna je tudi lokacija, možen naj bo dostop z otroškim vozičkom.

Osnovna oprema v prostoru:

 • udoben stol ali majhen fotelj,
 • odlagalna površina (obešalnik, mizica, stol),
 • vtičnica
 • hladilnik za shranjevanje (dvignjena vsaj 20 centimetrov od tal)
 • koš za smeti,
 • ključavnica.

Dodatna oprema:

 • previjalna mizica ali pult,
 • razkužilo za roke,
 • krpice (brisačke) za razkuževanje pulta,
 • električna vtičnica.

Označevanje kotička za dojenje

Kotiček za dojenje naj bo označen. Oznaka naj bo na vidnem mestu, z jasnim sporočilom in po potrebi dodanim napisom. Ponudnik/ustanova/podjetje lahko uporablja UNICEF-ov logotip kotička za dojenje.

Vrsto oznake lahko ponudnik izbere tudi po lastni presoji. Oznaka mora biti v skladu z Mednarodnim kodeksom o trženju nadomestkov materinega mleka. Prostora za dojenje se ne sme označevati z logotipom Dojenju prijazno mesto dokler mesto ne pridobi tega naziva.

Česa ne sme biti v kotičku za dojenje

Pri opremi kotička za dojenje in izboru informativnih gradiv za matere/starše, ki so na voljo v prostoru, je potrebno upoštevati pravila Mednarodnega kodeksa o trženju nadomestkov materinega mleka. Tako ni dovoljeno na kakršen koli način oglaševati ali promovirati:

 • mlečno formulo za dojenčke in malčke do starosti 36 mesecev, vključno z nadaljevalnimi mlečnimi formulami,
 • vso hrano ali pijačo za dojenčke do šestega meseca starosti,
 • industrijsko otroško hrano, ki ne zagotavlja globalnih in nacionalnih standardov (označena za starost otrok od 6 do 36 mesecev),
 • stekleničk, cucljev.

Dojenje ni odvisno samo od žensk –  naj  velja, da podporo doječim materam nudimo vsi: družina, zdravstveno osebje, lokalne skupnosti in tudi širša javnost. S kotički za dojenje pomagamo ustvarjati klimo, ki dojenje opredeljuje kot popolnoma naravni in normalni proces v človekovem življenju.

Avtor

UNICEF NOSD logo
Nacionalni odbor za spodbujanje dojenja
UNICEF Slovenija

Vam je vsebina všeč? Delite jo:

Naj otrok izbira pot

Knjižna uspešnica

Terminološki slovar laktacije in dojenja

NOSD novice

e-novice
Prijavite se na naše e-novice

Za prijavo na e-novice v obrazec vpišite svoj e-naslov in pošiljali vam bomo najbolj brane vsebine o dojenju.

Najbolj brano

Najbolj brane vsebine