Zdravljenje zastojne dojke pri doječi materi

Zdravljenje zastojne dojke pri doječi materi

Strokovni članek avtorice doc. dr. Irene Zakarija Grković. Tema članka je zdravljenje zastojne dojke pri doječi materi.

O čem govori ta sistematični pregled Cochranove knjižnice?*

Zastojne dojke so polne mleka, zaradi česar so otekle, trde in boleče. Zastoj je pogostejši, če je dojenje časovno omejeno, če ima ženska težave pri pristavljanju otroka na dojko ali če je ločena od otroka. Vse to povzroči nezadostno praznjenje dojk.

Zakaj je to pomembno?

Zastojne dojke so neprijetno stanje, ki lahko povzroči vnetje dojk, boleče in poškodovane bradavice ter zmanjšano proizvodnjo mleka, zaradi česar lahko ženske prenehajo z dojenjem. Zaenkrat ni prepričljivih dokazov o učinkovitem zdravljenju.

Katere dokaze smo našli?

V tem sistematičnem pregledu Cochranove knjižnice smo iskali raziskave, objavljene do oktobra 2019, ki so proučevale načine zdravljenja zastojnih dojk pri doječih ženskah. Našli smo 21 raziskav, ki so vključevale skupno 2.170 žensk in 17 različnih načinov zdravljenja.

Kar zadeva bolečino, so lahko hladni listi zelja boljši od običajne nege ali hladnih obkladkov. Nismo prepričani, ali so hladni zeljni listi boljši od zeljnih listov pri sobni temperaturi, ali so zeljni listi sobne temperature boljši od toplih oblog in ali je krema z izvlečkom zeljnih listov boljša od placebo kreme, ker je bila zanesljivost dokazov nizka. Kar zadeva trdote dojk, so morda hladni listi zelja boljši od običajne nege, vendar nismo prepričani, ali so boljši od hladnih obkladkov. Za zdravljenje zastojne dojke so zeljni listi pri sobni temperaturi morda boljši od toplih obkladkov, vendar nismo prepričani, da je bila krema z izvlečkom zelja boljša od placebo kreme, ker je bila zanesljivost dokazov nizka.

Pri bolečinah v dojkah bi bili zeliščni obkladki lahko boljši kot topli obkladki in kombinacija masaže ter obkladkov iz kaktusa in aloe vere boljša od izključno masaže. Nismo prepričani, ali je bila obloga kaktusa in aloe boljša od masaže, ker je bila zanesljivost dokazov nizka. Obloga iz kaktusa in aloe je, v primerjavi z masažo, potencialno boljša za zdravljenje trdih dojk, kombinacija masaže in obloge iz kaktusa in aloe pa je za zdravljenje trdih dojk boljša od izključno masaže. Nismo prepričani o vplivu oblog na zastoj ali prekinitev dojenja, ker je zanesljivost dokazov zelo nizka.

Zdravilo proteaza je potencialno boljše za zdravljenje bolečine in otekanja dojk, medtem ko bi bila lahko za zdravljenje zastoja serapeptaza boljša v primerjavi s placebom. Nismo prepričani, da serapeptaza zmanjšuje bolečino ali oteklino, kakor niti da oksitocin zmanjšuje zastoj v primerjavi s placebom, ker je bila zanesljivost dokazov nizka.

Glede bolečin nismo prepričani o učinku hladnih obkladkov v primerjavi z drugimi oblikami zdravljenja, ker je bila zanesljivost

dokazov nizka. Glede trdote so hladni obkladki potencialno boljši od običajne nege. Prav tako nismo prepričani, če več žensk preneha dojiti po zdravljenju s hladnimi obkladki v primerjavi s standardno oskrbo, ker je bila zanesljivost dokazov nizka.

Kar zadeva mnenja žensk o različnih oblikah zdravljenja, je zanesljivost dokazov nizka. Več žensk je bilo zadovoljnih s hladnimi listi zelja v primerjavi s standardno nego ali hladnimi obkladki. Med zadovoljstvom žensk s hladnimi obkladki in rutinsko nego je malo razlike.

Tri raziskave so poročale o neželenih učinkih terapije. Nobena ženska ni imela neželenih učinkov pri zdravljenju z zdravili (nizka zanesljivost dokazov); 2/250 žensk, ki so uporabljale zeliščne obkladke, je razvilo draženje kože, v primerjavi z 0/250 ženskami v kontrolni skupini, ki so uporabljale topel obkladek (zmerna zanesljivost dokazov).

Kaj to pomeni?

Našli smo dokaze, ki nam govorijo, da so nekatere oblike zdravljenja lahko koristne pri zdravljenju zastojne dojke, kakor so listi zelja, hladni obkladki, zeliščni obkladki in masaža, vendar so potrebne bolj kakovostne raziskave, da bi ugotovili resnični učinek teh posegov.

*Zakarija-Grkovic_I, Stewart_F. Treatments for breast engorgement during lactation. Cochrane Database of Systematic Reviews 2020, Issue 9. Art. No.: CD006946. DOI: 10.1002/14651858.CD006946.pub4.

Grković I. Zdravljenje zastojne dojke pri doječi materi = Liječenje dojilja od zastojne dojke. In: Tekauc Golob A, editor. Podprimo dojenje za zdravje planeta : zbornik prispevkov / 11. mednarodni simpozij o dojenju in laktaciji, Ljubljana, 9. oktober 2020. Ljubljana: Slovenska fundacija za UNICEF; 2020. p. 105–108.

Avtor

UNICEF NOSD logo
doc. dr. sc.
Irena Zakarija Grković
dr. med., FRACGP, IBCLC

Vam je vsebina všeč? Delite jo:

Naj otrok izbira pot

Knjižna uspešnica

Terminološki slovar laktacije in dojenja

NOSD novice

e-novice
Prijavite se na naše e-novice

Za prijavo na e-novice v obrazec vpišite svoj e-naslov in pošiljali vam bomo najbolj brane vsebine o dojenju.

Najbolj brano

Najbolj brane vsebine