6-mesečni Marko ponovno piše babici in dedku

6-mesečni Marko ponovno piše babici in dedku

Vnuček Marko ponovno piše pismo babici in dedku. Kaj je napisal v prvem pismu, lahko preberete tukaj

Tukaj spet vajin vnuček Marko. Star sem že šest mesecev. Skoraj čisto sam znam že sedeti. Veliko se igram z vsem, kar mi pride pod roke. No, najprej nesem vse v usta, potem pa šele pogledam, kaj je to. Večina ni ravno dobrega okusa. Res pa je, da včasih dam v usta tudi kaj takega, kar tja res ne sodi, na primer moji čevlji (z nogami vred). 😉

Ampak za kosilo lahko že sedim z mamico in očijem za mizo, v svojem stolčku, kjer sem varno pripet. Pred nekaj dnevi mi je mamica prvič skuhala nekaj zelo okusnega – temno zelene in bele cvetke, oranžne kroglice, rumene kocke in bele palčke. Oči je rekel, da so to brokoli, cvetača, korenček, koleraba in meso. Res čudna imena, vendar je bilo vse zelo okusno. Sploh se nisem mogel odločiti, kaj je bolj dobro, zato sem pojedel kar vse. No, v resnici sem precej koščkov preveč stisnil v roki, nekaj pa je tudi padlo na tla, ker sem tako hitel. Komaj čakam današnje kosilo. Upam, da bom že kaj bolj spreten, da ne bo imela mamica toliko za pospravljat. Pred kosilom me mamica še malo podoji, da nisem preveč lačen, ko dobim hrano. Drugače jem preveč hitro in mi vse pada po tleh.

Po kosilu se še malo podojim in nato trdno zaspim. Tudi sicer se še veliko dojim, podnevi in tudi še ponoči. Mami je zelo vesela, ker sedaj spim že tudi po 5 ur skupaj, da si lahko tudi ona odpočije.

Zelo sem že spreten in znam že piti iz kozarca, ki ga sam držim. Včasih sicer kozarec prehitro nagnem in se polijem, vendar mi gre vedno bolje. Najraje pijem vodo ali pa čaj, ki ga skuhata mami ali oči.

Kadar je vroče, sem bolj žejen in se še vedno najraje odžejam pri mamici z dojenjem, vendar mi tudi hladna voda ali čaj takrat zelo ugajata.

Včeraj smo bili na obisku pri prijateljih. Imeli so veliko različnega pisanega sadja. Zelo okusno je bilo videti. Vsi so ga jedli in hoteli so ga dati tudi meni. Mamica pa je dejala, da ne smem jesti sladke hrane, dokler ne bom jedel vse, kar ni sladko. To bo pa kmalu, saj pojem vse, kar mi skuha.

Ker pijem že iz kozarca in jem tudi kuhano hrano, ni več potrebno, da je mamica ves čas v bližini. Zato bom lahko sedaj kakšen dan ostal nekaj ur pri vama, babi in dedi, da bosta mami in oči lahko malo sama. Mami se sicer boji, da mi bosta vidva ponudila kaj sladkega za jesti in piti, vendar oči jo pomiri, da to ni nič hudega, če doma starša ves čas pazita na zdravo prehrano. Starši so namreč za vzgajanje in stari starši za razvajanje. 😉

Jaz že komaj čakam, da bomo sami, saj je pri vama vedno zelo zabavno. Veselim se že, da mi boš kosilo skuhala ti, babi. Pri tebi vedno takooo lepo diši.

Se kmalu vidimo.

Vajin Marko

Avtor

UNICEF NOSD logo
Tatjana Pavlin
dr. med., spec. pediater, IBCLC

Vam je vsebina všeč? Delite jo:

Naj otrok izbira pot

Knjižna uspešnica

Terminološki slovar laktacije in dojenja

NOSD novice

e-novice
Prijavite se na naše e-novice

Za prijavo na e-novice v obrazec vpišite svoj e-naslov in pošiljali vam bomo najbolj brane vsebine o dojenju.

Najbolj brano

Najbolj brane vsebine