Hranjenje s pomočjo cevke ali suplementerja

Hranjenje s pomočjo cevke ali suplementerja

Hranjenje otroka lahko poteka s pomočjo cevke ali suplementerja. Uporabljata se, kadar mati želi dojiti, a ne more zaradi določenih razlogov.

Hranjenje s pomočjo cevke

Hranjenje s pomočjo cevke oziroma z brizgalko in sondo. Na brizgalko je priključena hranilna sonda, ki je prilepljena na dojko. Konica sonde je v predelu vrha bradavice. Otrok je pristavljen k dojki.

Brizgalka se lahko dopolni s posebnim nastavkom (federjem). Pri tem načinu hranjenja si oseba, ki hrani otroka, najprej temeljito umije roke. Nato položi kazalec roke s spodnjo stranjo prsta navzgor nežno v otrokova usta, tako daleč, da otrok dobro in lepo sesa prst. Brizgalka je napolnjena in njen nastavek položimo v otrokov ustni kot. Ko otrok sesa prst, nežno pritiskamo bat brizgalke in počasi vbrizgavamo mleko v usta otroka. Otrok bo tako lažje požiral tekočino. Sčasoma morda ne bo več potrebno pritiskati na bat brizgalke, ker nekateri otroci tako intenzivno sesajo, da sami povlečejo tekočino iz brizgalke. Če pa ne, to izvajamo toliko časa, da otrok neha sesati.

Nastavek za brizgalko je treba po vsaki uporabi očistiti z raztopino detergenta in tekočo vročo vodo, enkrat dnevno pa prekuhati ali sterilizirati. Nastavek lahko nadomestimo s hranilno sondo, ki jo prilepimo na prst.

Hranjenje s pomočjo suplementerja

To je pripomoček za dojenje, preko katerega otrok prejema izbrizgano žensko mleko ali mlečno formulo in hkrati sesa pri prsih. Pripomoček je sestavljen iz stekleničke, ki si jo mati obesi okrog vratu, ter pokrovčka stekleničke, katerega sestavni del sta dve cevki.

Indikacije za uporabo suplementerja:

  • prepočasno pridobivanje telesne teže pri otroku,
  • premalo mleka,
  • relaktacija, inducirana laktacija,
  • Downov sindrom pri otroku,
  • prirojena okvara ustne votline,
  • srčna napaka pri otroku,
  • slabo delujoče prsno tkivo pri materi.

Suplementer je ustrezen pripomoček, kadar mati želi dojiti, pa to ni možno zaradi naštetih razlogov. Pogoj za uporabo pripomočka je, da otrok zna sesati.

Za žensko mleko in mlečne formule se uporablja tanka ali srednja cevka. V stekleničko se nalije mleko, obe cevki se stisneta na pokrovčku stekleničke. Mati si stekleničko obesi okrog vratu. Ena cevka se prilepi tako, da sega približno en centimeter čez vrh bradavice, druga višje na drugo dojko. Hitrost iztoka mleka skozi prvo cevko se uravnava z višino nalepljene druge cevke. Med dojenjem morata biti obe cevki odprti.

Otroka je nato treba dobro pristaviti, ga po potrebi stimulirati, da dovolj na široko odpre usta in zajame dovolj velik del kolobarja dojke. Cevka mora biti med otrokovim nebom in bradavico. Če otrok ni dobro pristavljen, dobiva mleko samo iz suplementerja in nič iz dojke. Nepravilno pristavljanje podaljša fazo privajanja, zato je pri vsaki uporabi nujno biti pozoren na pravilno pristavljanje.

Pripomoček čistimo z detergentom in toplo vodo, predvsem je nujno biti pozoren na čiščenje cevk, ki jih je potrebno dobro in večkrat sprati. Pripomoček enkrat dnevno prekuhamo, lahko se sterilizira v plazma sterilizaciji.

Avtor

UNICEF NOSD logo
pred.
Cvetka Skale
dipl. m. s., univ. dipl. org., IBCLC

Vam je vsebina všeč? Delite jo:

Naj otrok izbira pot

Knjižna uspešnica

Terminološki slovar laktacije in dojenja

NOSD novice

e-novice
Prijavite se na naše e-novice

Za prijavo na e-novice v obrazec vpišite svoj e-naslov in pošiljali vam bomo najbolj brane vsebine o dojenju.

Najbolj brano

Najbolj brane vsebine