Kajenje in dojenje

Kajenje in dojenje

Kajenje cigaret je široko razširjeno, tudi v nosečnosti in med dojenjem. Nekatere kadilke se v nosečnosti in med dojenjem odrečejo cigareti, zato pa je med materami, ki ne dojijo, več kadilk.

Mati, ki doji otroka

Razširjenost kajenja med nosečnostjo je v Evropski uniji 10-27 %. Kljub dobro znanim škodljivim učinkom in tveganjem kajenja za mater in otroka, skoraj 12 % nosečnic v Nemčiji še naprej kadi med nosečnostjo. Ocenjuje se, da bo 47–63 % žensk, ki so prenehale kaditi med nosečnostjo, nadaljevalo s kajenjem v 6 mesecih po porodu, več kot 70 % pa ponovno kadi v 1-2 letih. Daljša obdobja opuščanja kajenja so povezana s povečanjem telesne mase med nosečnostjo in zadrževanjem telesne teže po porodu, kar sta lahko motivacijska dejavnika za nadaljevanje kajenja.

Kajenje je pri odraslih povezano s povečanim tveganjem za številna škodljiva zdravstvena stanja, vključno z debelostjo, pljučnim rakom in boleznimi srca in ožilja. Poporodno kajenje ima škodljive učinke na zdravje otrok, pri čemer pasivno kajenje povečuje tveganje za okužbe dihal, astmo in sindrom nenadne smrti v posteljici. Otroci doječih mater, ki kadijo, slabše pridobivajo na teži. Že ob rojstvu so otroci kadilk lažji, razlika v pridobivanju teže pa se pokaže že po 14 dneh. Pri enem letu so razlike že očitne. Niso opazili, da bi se otroci kadilk slabše umsko in gibalno razvijali. Opazili so le, da imajo otroci kadilk dvakrat pogosteje trebušne krče, kot otroci nekadilk.

Dojenje vsaj 6 mesecev je povezano z dolgoročno opustitvijo kajenja. Verjetno je, da lahko dojenje igra vlogo pri spodbujanju abstinence dovolj dolgo, da uvede premik v motivaciji. V kvalitativni študiji je bila ena od utemeljitev za nadaljnjo abstinenco pri novopečenih materah zgrajena na želji, da čim bolj povežejo čas, ki ga porabijo za nego svojega otroka s skrbjo za lastno zdravje. Povezanost z otrokom in spodbuda za zagotavljanje zdravega mleka med dojenjem lahko dodatno okrepita to notranjo motivacijo. Po drugi strani pa nekatere matere raje ne dojijo svojih novorojenčkov, da bi spet lahko začele kaditi, medtem ko je pri tistih, ki kadijo, manj verjetno, da bodo začele dojiti. Glede na to se bo trajanje dojenja razlikovalo med materami, ki nikoli v življenju niso kadile, tistimi, ki so opustile kajenje med nosečnostjo, tistimi, pri katerih se je po porodu kajenje ponovilo, in tistimi, ki vztrajno kadijo. Kajenje vpliva na dolžino dojenja in na količino mleka. Doječe matere, ki kadijo, imajo dokazano nižje vrednosti hormona, ki spodbuja nastanek mleka, prolaktina. Kajenje med nosečnostjo in dojenjem je pomembno povezano s spremembo presnovnih lastnosti mleka.

Aktivna snov v cigaretah in tobaku je nikotin. Nikotin je zelo strupen. Znaki blage zastrupitve so vrtoglavica, slabost in splošna šibkost. Huda zastrupitev povzroča tresenje, krče, ohromitev dihalnih mišic in smrt.

Pri otrocih, ki živijo v družinah kadilcev, so našli, ne glede na način hranjenja, v urinu nikotin in njegov presnovek kotinin. Količina nikotina in njegovih presnovkov v materinem mleku je odvisna od števila cigaret, ki jih mati pokadi čez dan, in od časa med zadnjim kajenjem in dojenjem. Nikotin v materinem mleku je v odvisnosti od nikotina v materini krvi in je navadno v višjih koncentracijah. Preko pljuč se nikotin hitro in skoraj povsem posrka, medtem ko iz materinega mleka le delno in se nabira v otroku.

Matere, ki bi rade prenehale kaditi, lahko uporabljajo žvečilni gumi z nikotinom in nikotinske obliže. Žvečenje žvečilne gume je treba prilagoditi času dojenja, da otrok dobi čim manj nikotina. Vsekakor se na ta način izogne izpostavljanju otroka preko 2000 različnim sestavinam cigaretnega dima, vključno ogljikovemu monoksidu. Iz obliža prehajajo v materino kri zelo nizke doze nikotina. Če se mati ne more odreči cigaretam, naj vsaj zmanjša količino pokajenih cigaret in morda preide na cigarete z najnižjo vsebnostjo nikotina. Priporočljivo je, da ne kadi 2,5 ure pred dojenjem in v prisotnosti otroka.

Iz povedanega je razvidno, da bi doječe matere morali močno spodbujali k prenehanju kajenja in čim bolj zmanjšati izpostavljenost otrok cigaretnemu dimu. Zanesljivo pa bo imela kadilka manj mleka za svojega otroka, otrok bo slabše napredoval na teži, več težav bo imel s trebušnimi krči in zdravjem.

  1. WHO launches new report on global tobacco use trends (2020) https://www.who.int/news/item/19-12-2019-who-launches-new-report-on-global-tobacco-use-trends
  2. Zhang K, Siziba LP, Suo NJ, Rothenbacher D, Genuneit J. Breastfeeding duration is positively associated with decreased smoking relapse in the postpartum period. Midwifery. 2022 May 1;108:103289.
  3. Logan, C.A., Rothenbacher, D., & Genuneit, J. (2017). Postpartum Smoking Relapse and Breast Feeding: Defining the Window of Opportunity for Intervention. 19(3), 6.
  4. Tekauc Golob A. Škodljive razvade in dojenje. Večer 2004

Avtor

prim. Andreja TEKAUC GOLOB, dr. med, spec. pediatrije, IBCLC
prim.
Andreja Tekauc Golob
dr. med, spec. pediater, IBCLC

Vam je vsebina všeč? Delite jo:

Naj otrok izbira pot

Knjižna uspešnica

Terminološki slovar laktacije in dojenja

NOSD novice

e-novice
Prijavite se na naše e-novice

Za prijavo na e-novice v obrazec vpišite svoj e-naslov in pošiljali vam bomo najbolj brane vsebine o dojenju.

Najbolj brano

Najbolj brane vsebine