Mestna občina Novo mesto je na dobri poti do pridobitve naziva Dojenju prijazno mesto

Mestna občina Novo mesto je na dobri poti do pridobitve naziva Dojenju prijazno mesto

Dojenje je naložba v boljšo prihodnost družbe, česar se zavedajo tudi v mestni občini Novo mesto. V začetku leta 2021 so se pridružili projektu Dojenju prijazno mesto ter so na dobri poti, da na podlagi svojih prizadevanj in dosežkov naziv tudi pridobijo.

Prvo ocenjevanje pogojev za pridobitev naziva Dojenju prijazno mesto v mestni občini Novo mesto.

Gregor Macedoni, župan mestne občine Novo mesto, o sodelovanju v projektu pravi: “S projektom Dojenju prijazno mesto tudi v Novem mestu izražamo podporo dojenju kot vrednoti za prihodnost otrok. Aktivnosti, ki smo jih do sedaj izvedli v Novem mestu, so podkrepitev vseh prizadevanj pediatrične stroke, da to naravno dejanje matere znova popularizira. Občina je k sodelovanju povabila tako Splošno bolnišnico Novo mesto s porodnišnico, Zdravstveni dom Novo mesto kot tudi vse lekarne, ki so se pozitivno odzvale in aktivno prispevale. Tako je sedaj doječim mamicam na voljo več kotičkov za dojenje, zdravstveno osebje se je dodatno izobrazilo s ciljem še bolj podpreti mamice pri dojenju, izobrazili smo tudi zaposlene na občini, vzpostavila se je skupina za svetovanje in podporo pri dojenju. Tudi v bodoče bomo redno izvajali promocijske kampanje z namenom opolnomočiti mamice za vztrajnost takrat, ko je potrebna.”

Izjava Gregorja Macedonija, župana mestne občine Novo mesto, ob pridobitvi posebnega priznanja za dosežene rezultate na področju spodbujanja dojenja.

Z vsemi izvedenimi aktivnostmi so v mestni občini do sedaj že izpolnili 5 od 10-ih korakov do Dojenju prijaznega mesta ter si prislužili posebno priznanje za dosežene rezultate na področju spodbujanja dojenja s strani Nacionalnega odbora za spodbujanje dojenja (NOSD) pri UNICEF-u Slovenija

Ključni dosežki mestne občine Novo mesto do sedaj:

  • Porodnišnica Novo mesto nosi naziv Novorojencem prijazna porodnišnica, Pediatrični oddelek Splošne bolnišnice Novo mesto nosi naziv Dojenju prijazna zdravstvena ustanova. Zdravstveni dom Novo mesto je v postopku pridobitve naziva Dojenju prijazna zdravstvena ustanova
  • V lekarnah v Novem mestu so aktivno pristopili k promociji dojenja in so v pripravi za pridobitev naziva Dojenju prijazna lekarna. Organizirali so svetovanja o prednostih dojenja, pripravili so prostor za doječe matere in paket »Za male drobižke in njihove mamice«, ki ustreza Mednarodnem kodeksu o trženju nadomestkov materinega mleka in vsebuje čaj za dojenje.
  • V mestu enkrat mesečno deluje Podporna skupina za pomoč doječim materam, ki  jo vodi Lidija Žalec, dr. med., spec. pediatr., IBCLC. Aktivna je tudi spletna podpora v okviru Facebook skupine Svetovanje za dojenje.
  • Vse javne klopi, ki jih je več kot 450, je opremljenih s simbolno ploščico z napisom Dojenju prijazno mesto. 

V občini Novo mesto vedo, da dojenje naravno in najboljše za otroka, mater in družbo.  Zato bodo kot lokalno okolje, vključno z županom in mesto upravo, zdravstvenimi ustanovami, lekarnami, lokalnimi mediji ter drugimi sodelujočimi še naprej spodbujali dojenje, podpirali doječe družine ter nadaljevali svojo pomembno pot v postopku pridobivanja naziva Dojenju prijazno mesto. 

Fotografija zgoraj: Prvo ocenjevanje pogojev za pridobitev naziva Dojenju prijazno mesto, oktober 2022.

Avtor

UNICEF_logo_800x800
UNICEF Slovenija

Vam je vsebina všeč? Delite jo:

Naj otrok izbira pot

Knjižna uspešnica

Terminološki slovar laktacije in dojenja

NOSD novice

e-novice
Prijavite se na naše e-novice

Za prijavo na e-novice v obrazec vpišite svoj e-naslov in pošiljali vam bomo najbolj brane vsebine o dojenju.

Najbolj brano

Najbolj brane vsebine