Prenos virusa Covid-19 preko materinega mleka

Prenos virusa Covid-19 preko materinega mleka

Način širjenja COVID-19 virusa še ni povsem jasen. S človeka na človeka se prenaša večinoma kapljično, ko okužena oseba kiha ali kašlja.

V omejenih raziskavah pri ženskah z COVID-19 in drugimi okužbami s korona virusi, niso našli virusov v materinem mleku, vendar ne moremo zagotovo trditi, da matere z COVID-19 ne morejo prenesti virusa preko svojega mleka.

Materino mleko nudi zaščito proti mnogim boleznim. Le izjemoma se dojenje in hranjenje z ženskim mlekom odsvetuje. V primeru okužbe dihal se priporoča nadaljevati dojenje ali hranjenje z izčrpanim mlekom ob prizadevanju, da ne širi virus na svojega otroka. Glede na nizko pojavnost prenosa respiratornih virusov preko ženskega mleka, po priporočilih Svetovne zdravstvene organizacije (WHO), matere z COVID-19 lahko dojijo.

Mati s potrjeno okužbo COVID-19 ali oseba s kliničnimi znaki, ki je še v preiskavi za COVID-19 mora upoštevati vse ukrepe za preprečitev širjenja virusa na svojega otroka. Pred dotikanjem otroka si mora umiti roke in med dojenjem nositi obrazno masko. Če si mleko izčrpava z ročno ali električno črpalko, si naj umije roke pred dotikanjem katerega koli dela črpalke in upošteva navodila za temeljito čiščenje črpalke po uporabi. Če je le možno, naj otroka z izčrpanim mlekom nahrani zdrava oseba.

Osebe s potrjeno okužbo COVID-19 morajo biti ločene od ostalih družinskih članov, prijateljev in sosedov (ukrepi domače osamitve) vključno od otroka, razen zaradi dojenja.

  1. Academy of Breastfeeding Medicine. ABM statement on Coronavirus 2019 (COVID-19).
  2. Center for Disease Control and Prevention. Coronaviruse Disease (COVID-19). Pregnancy&Breastfeeding.

Avtor

UNICEF NOSD logo
Nacionalni odbor za spodbujanje dojenja
UNICEF Slovenija

Vam je vsebina všeč? Delite jo:

Naj otrok izbira pot

Knjižna uspešnica

Terminološki slovar laktacije in dojenja

NOSD novice

e-novice
Prijavite se na naše e-novice

Za prijavo na e-novice v obrazec vpišite svoj e-naslov in pošiljali vam bomo najbolj brane vsebine o dojenju.

Najbolj brano

Najbolj brane vsebine