Priprava na dojenje med nosečnostjo

Priprava na dojenje med nosečnostjo

Priprava na dojenje med nosečnostjo je pomembna, saj je nosečnost pravi čas, da se odločite za dojenje. Tako lahko postanete prepričani, da je to najbolj naraven in normalen način prehranjevanja vašega otroka. Odgovore na vprašanja, povezana z dojenjem in kakšna naj bo priprava nanj, dobite pri zdravstvenih delavcih in v šoli za starše.

Pomembno je, da se o pomenu dojenja pogovorite tudi s svojim partnerjem in da skupaj ugotovita, kakšna bo njegova vloga pri dojenju. Tako vas bo lažje podpiral pri vaši odločitvi. Prav je, da se oba zavedata, da nov družinski član spremeni odnose v družini, da se ljubezen razširi še na otroka in da je dojenje le ena od vzporednih aktivnosti v novih družinskih okoliščinah. Na dojenje je potrebno pripraviti tudi starejše otroke. S tem preprečimo, da se ne bi zaradi tesne telesne in čustvene povezanosti matere in dojenčka pojavila prevelika ljubosumnost. Pomagamo si lahko s fotografijami, ki prikazujejo, da je bil dojen tudi starejši otrok, s slikanicami ipd. Pomembna je vloga očeta, ki naj priskoči na pomoč in se ukvarja s starejšim otrokom, da se ta ne bi počutil odrinjenega. Seveda so lahko v pomoč tudi drugi sorodniki. Kdo vse še lahko pomaga pri vsakdanjem življenju med dojenjem?

Posebna priprava dojk v času nosečnosti ni potrebna.

Lahko si naredite tudi načrt dojenja. V njem se opredelite za kožni stik takoj po porodu, stalno sobivanje z otrokom v porodnišnici, glede uporabe dude in želje, da se otroku ne daje dodatkov, če to ni nujno iz zdravstvenih razlogov. Če želite, lahko izpolnite spodaj priloženi načrt. Označite kar vam ustreza, po potrebi dodajte ali spremenite. 

Priprava na dojenje s pomočjo načrta za dojenje


Ime in priimek:______________________________________
Izključno dojenje: Moj cilj je izključno dojenje otroka. Prosim, da mojemu otroku ne ponujate mlečne formule, ne da bi se o tem pogovorili z menoj ali otrokovim očetom. 
Stik kože na kožo: Takoj po porodu želim imeti otroka v neprekinjenem kožnem stiku vsaj eno uro. Nenujni posegi naj se za ta čas odložijo. V času bivanja v porodnišnici, želim imeti otroka čim več v kožnem stiku. 
Sobivanje z otrokom: Želim, da je otrok z menoj 24 ur na dan. Če bova z otrokom ločena zaradi zdravstvenih razlogov, želim da me pokličete ob zgodnjih znakih otrokove lakote: sesanje rok, premikanje oči, nežno godrnjanje, odpiranje ust. 
Brez dude in stekleničk: Prosim, da mojemu otroku ne ponujate dude ali stekleničke z mlečno formulo, vodo ali glukozo. V primeru zdravstvenih težav želim izbrizgati svoje mleko, za hranjenje pa bi želela uporabiti alternativne metode (kozarček, kapalka, brizgalka, itd.)
Pomoč pri dojenju: Prosim naučite me pravilno pristaviti otroka na dojko, prepoznati kdaj je dobro pristavljen, prepoznati otrokove zgodnje znake lakote in znake uspešnega dojenja ter ročno izbrizgati mleko.
Rutinski pregledi: Ob pregledih in preiskavah mojega otroka želim biti prisotna. 
Izbrizgavanje mleka: Če se moj otrok ne more dojiti ali je zaradi zdravstvenih razlogov ločen od mene, želim pričeti z izbrizgavanjem mleka z električno prsno črpalko znotraj 6 ur po porodu. 
Carski rez: V primeru carskega reza želim takoj, ko bo možno imeti otroka v kožnem stiku. Pred tem želim, da ima otroka v kožnem stiku njegov oče. 
Pomoč pri dojenju po odpustu iz porodnišnice: Želim prejeti informacije, kje lahko dobim pomoč pri dojenju, ko bom doma. 
Reklamni paketi: Prosim, da mi ne izročate paketov, ki vsebujejo reklame za mlečne formule, kašice za dojenčke, dude in stekleničke. 
Ostali dodatni predlogi za dojenje:

Avtor

UNICEF NOSD logo
pred.
Renata Vettorazzi
dipl. m. s., univ. dipl. org., IBCLC
UNICEF NOSD logo
doc. dr.
Silvestra Hoyer
univ. dipl. ped., viš. med. ses.

Vam je vsebina všeč? Delite jo:

Naj otrok izbira pot

Knjižna uspešnica

Terminološki slovar laktacije in dojenja

NOSD novice

e-novice
Prijavite se na naše e-novice

Za prijavo na e-novice v obrazec vpišite svoj e-naslov in pošiljali vam bomo najbolj brane vsebine o dojenju.

Najbolj brano

Najbolj brane vsebine