Življenje v času dojenja

Življenjski slog v času dojenja

V času dojenja priporočamo zdrav življenjski slog, kot se priporoča tudi sicer v življenju. Posebno po rojstvu prvega otroka so pred novo družino veliki izzivi in prilagoditve.

Prehrana

Priporočamo zdravo, uravnovešeno, pestro prehrano, kot ste jo uživali v času nosečnosti. Obroke razporedite v pet manjših. Zmotno je prepričanje, da se je med dojenjem potrebno izogibati določenim živilom. Priporočljivo je uživanje svežega sadja in zelenjave. Ne obstajajo znanstveni dokazi, da sadje in zelenjava vplivata na trebušne krče pri otroku. V materino mleko prehajajo arome iz vaše prehrane. Otroci, ki so raznovrstne arome spoznali preko materinega mleka, imajo kasneje manj težav pri uvajanju goste prehrane. S svojo prehrano ne morete vplivati, da bi bilo vaše mleko bolj kalorično, lahko pa vplivate na kakovost maščob v vašem mleku. Zato se svetuje, da bi dvakrat tedensko uživali mlade, drobne morske ribe, ki vsebujejo primerne maščobe in manj nečistoč. 

Tekočine (vode) popijte več kot običajno in sicer toliko, da niste žejni. Poleg tega opazujte svoj urin. Če boste popili dovolj tekočine bo vaš urin svetel. Zmotno je mišljenje, da bo pitje večjih količin tekočin povečalo količino materinega mleka. Za povečanje količine mleka je predvsem pomembno, da se otrok pogosto in učinkovito doji.

Uživanje alkohola in kajenje v času dojenja

Alkohol prehaja v materino mleko. Najbolje je, če v času dojenja ne uživate alkohola. V kolikor želite ob posebnih priložnostih zaužiti kozarec vina, piva ali penečega vina, naredite to takoj po podoju otroka tako, da se bo količina alkohola v vaši krvi in mleku do naslednjega podoja že zmanjšala. Nikakor pa ne uživajte žganih pijač. Vedeti morate tudi to, da alkohol vpliva na zmanjšanje količine mleka in na refleks izločanja mleka

Kajenje se v času dojenja odsvetuje. Nikotin prehaja v materino mleko in tudi zmanjšuje nastajanje mleka. Kajenje v prostoru, kjer je otrok je škodljivo. Vendar, če razmišljate, da bi prekinili dojenje zaradi kajenja vedite, da je bolje kaditi in dojiti, kakor kaditi in hraniti z mlečno formulo. Z dojenjem bo otrok dobil tudi zaščitna sredstva, ki jih ni v mlečni formuli. Poskušajte omejiti število cigaret. Kadite po tem, ko ste otroka podojili, tako bo do naslednjega podoja v krvi in mleku manjša koncentracija nikotina. Največ nikotina je v mleku takoj po kajenju.

Počitek in telesna higiena

Poskrbite za dovolj spanja. Tega je posebno na začetku ponoči manj, torej ga je potrebno nadomestiti preko dneva. Ko dojite leže ali ko otrok spi, se spočijte tudi sami.

Dnevno si privoščite sprehod na svežem zraku, kar bo zelo ugodno tudi za dojenčka. Ob tem bodite pozorni na letni čas. V hladnejših obdobjih izberite opoldanske ure, v zelo toplih pa večerne ali jutranje.

Pomembno je, da vzdržujete dobro telesno higieno, kar pomeni dnevno tuširanje. Bradavic ne milite, saj so naravno zaščitene. Izredno pomembno pa je umivanje rok pred vsakim dojenjem in tudi po vsakem »nečistem opravilu«, saj so roke najpogostejši prenašalec okužb na dojko, bradavico, otroka. Zdravih bradavic ni potrebno mazati.

Dojenje in spolni odnos

Dojenje ne predstavlja ovire za spolne odnose. Iz prsnih bradavic lahko med spolnim odnosom izteka mleko, kar je lahko za nekatere pare moteče. V takem primeru imate lahko dojke pokrite. Partnerja imata lahko določene psihične zavore, saj so se dojke po porodu nenadoma spremenile iz seksualnega simbola v prehrambeni organ za otroka. Z odkritim pogovorom in strpnostjo je možno te pomisleke preseči. V času dojenja imate lahko zaradi hormonov bolj suho nožnico. Pri tem si lahko pomagate z vlažilom (lubrikantom). 

Kdo lahko pomaga v domačem okolju?

Večina mater se veseli prihoda iz porodnišnice domov, hkrati pa jih morda skrbi, kako bo dojenje potekalo doma. Kot smo že omenili, je dojenje proces zato se vzpostavlja dalj časa. Dobro je, da veste na koga se lahko obrnete v primeru, če bi potrebovale pomoč pri dojenju.

Če ste rodili v porodnišnici, ki ima naziv Novorojencem prijazna porodnišnica, imate na voljo 24-urno telefonsko pomoč. Obrnete se lahko tudi na patronažno medicinsko sestro ali pa na otroški dispanzer.

Dodatno znanje iz dojenja imajo mednarodno pooblaščeni svetovalci za laktacijo in dojenje – IBCLC, ki so navedeni na spletni strani www.dojenje.org.

Dobre nasvete in podporo glede dojenja pa vam lahko nudijo tudi laične svetovalke za dojenje LLL  (La Leche League), ki imajo lastno izkušnjo z dojenjem in so opravile mednarodno izobraževanje. Nudijo telefonsko svetovanje, pomoč preko elektronske pošte in na spletnem forumu Med.Over.Net – Dojenje. Organizirajo tudi srečanja mater. Več informacij dobite na spletni strani: www.dojenje.net. Dobro je preveriti ali ima svetovalka za dojenje dovoljenje za svetovanje. 

V domačem okolju so poleg strokovnjakov, ki pomagajo ob samem procesu dojenja, nepogrešljivi pomočniki otrokov oče pa tudi starši matere ali drugi sorodniki ter osebe, ki so družini blizu in jim mati zaupa. Mati lahko potrebuje pomoč na mnogih področjih, pri negovanju otroka, pripravi hrane, gospodinjskih opravilih, nakupovanju in drugem.

Pomoč očeta pri podiranju kupčka v času dojenja.

Avtor

UNICEF NOSD logo
pred.
Renata Vettorazzi
dipl. m. s., univ. dipl. org., IBCLC
UNICEF NOSD logo
doc. dr.
Silvestra Hoyer
univ. dipl. ped., viš. med. ses.

Vam je vsebina všeč? Delite jo:

Naj otrok izbira pot

Knjižna uspešnica

Terminološki slovar laktacije in dojenja

NOSD novice

e-novice
Prijavite se na naše e-novice

Za prijavo na e-novice v obrazec vpišite svoj e-naslov in pošiljali vam bomo najbolj brane vsebine o dojenju.

Najbolj brano

Najbolj brane vsebine