Javni razpis za pobudo Dojenju prijazno mesto - širitev mreže
Prva mesta vključena v projekt Dojenju prijazno mesto

Prva mesta vključena v projekt Dojenju prijazno mesto

23.02.2021

Štiri slovenska mesta – Kranj, Mislinja, Novo mesto in Slovenj Gradec – so bila izbrana za sodelovanje v projektu pridobivanja naziva – Dojenju prijazno mesto. Projekt, ki ga UNICEF Slovenija izvaja v sodelovanju z Nacionalnim odborom za spodbujanje dojenja in Ministrstvom za zdravje, je usmerjen v zagotavljanje podpore doječim materam in družinam v lokalnem okolju.

Cilj projekta Dojenju prijazno mesto, je izboljšati pogostnost dojenja na celotnem področju mesta kot naravnega, zdravega in običajnega načina zgodnjega hranjenja otrok. S tem se povečuje raven zdravja pri dojenih otrocih, materah in v celotni družbi. Zmanjšuje se neenakost, izboljšuje se stanje okolja, v daljšem časovnem obdobju pa dojenje omogoča tudi hitrejši napredek mesta.

Dr. Katja Povhe Jemec, z Ministrstva za zdravje, je povedala: “Z izvajanjem programa Dojenju prijazno mesto se uresničuje Nacionalni program o prehrani in telesni dejavnosti za zdravje 2015 – 2025, v katerem je dojenje prepoznano kot ključni dejavnik za razvoj poznejših zdravih prehranskih navad posameznika. Zato je eden izmed ključnih ciljev nacionalnega programa povečati delež dojenih otrok. Okolje, ki spodbuja dojenje je zato ključno pri vzpostavljanju zdravih začetkov vsakega posameznika.”

Kranj, Mislinja, Novo mesto in Slovenj Gradec bodo v okviru svojih zmožnosti do konca 2022 uresničila vsaj prvih pet od 10 korakov za čim večjo podporo in zaščito dojenju v lokalnem okolju. V nadaljevanju pa imela možnost izpolniti vse pogoje in si kot prva v Sloveniji pridobiti naziv Dojenju prijazno mesto.

Vam je objava všeč? Delite jo s prijatelji:

»Naj otrok izbira pot” je delo avtoric Gill Rapley in Tracey Murkett. Je knjižna uspešnica, ki govori o tehniki uvajanja dopolnilne hrane.
UNICEF Slovenija
Naj otrok izbira pot: Uvajanje čvrste hrane na željo otroka
Naročite svoj izvod knjižne uspešnice še danes in si zagotovite brezplačno poštnino
Preberi več

Vsebin o dojenju