Razpis za dojenju prijazna mesta ponovno odprt

Razpis za dojenju prijazna mesta ponovno odprt

Nacionalni odbor za spodbujanje dojenja pri Slovenski fundaciji za UNICEF (NOSD) z  javnim razpisom, ki ga sofinancira Ministrstvo za zdravje, vabi mesta, da se pridružijo projektu »Dojenju prijazno mesto – širitev mreže« ter s tem zagotovijo podporo doječim materam in družinam na lokalni ravni.

Namen Dojenju prijaznega mesta je zagotoviti okolje, ki spodbuja in omogoča dojenje kot naraven, zdrav in običajen način hranjenja dojenčkov in malčkov. S povečanjem pogostosti dojenja se povečuje raven zdravja otrok in mater. Prednosti dojenja se kažejo v celotni družbi. Zmanjšuje se neenakost, izboljšuje se okoljsko stanje in v daljšem časovnem obdobju omogoča boljši napredek mesta. Dojenje pripomore k zmanjševanju revščine in pomaga pri zagotavljanju blaginje, saj z dojenjem družina tudi prihrani.

S sodelovanjem v projektu torej mesto svojim prebivalcem sporoča, da jim želi boljše zdravje, manj neenakosti, bolj zdravo okolje in hkrati tudi splošni dolgotrajni napredek.

V preteklih treh letih so v projektu Dojenju prijazno mesto sodelovale štiri občine – Slovenj Gradec, Mislinja, Novo mesto in Kranj, v katerih prebiva skoraj 8 odstotkov prebivalcev Slovenije. Slovenj Gradec in Mislinja že izpolnili vse kriterije projekta in kot prvi občini pri nas pridobili naziv Dojenju prijazno mesto.

NOSD s pobudo Dojenju prijazno mesto dopolnjuje globalno pobudo Novorojencem prijazna porodnišnica in nacionalno pobudo Dojenju prijazna zdravstvena ustanova.

Doječe družine potrebujejo podporo na področju celotnega mesta

V Sloveniji imamo visok delež dojenja v porodnišnicah, saj je v povprečju ob odpustu dojenih več kot 90 % novorojenčkov. Pogostnost dojenja pa se po tem zelo hitro zmanjšuje: šestmesečnih dojenčkov se doji le še okoli polovica (od tega je le okoli 5 % izključno dojenih), dvanajstmesečnih pa le še četrtina.

Čeprav je dojenje naraven proces, ni vedno enostavno. Matere zato nujno potrebujejo podporo tako pri vzpostavljanju kot tudi vzdrževanju dojenja – ne samo v porodnišnici in v ostalih zdravstvenih organizacijah, na primer na pediatričnih oddelkih, v zdravstvenih domovih, zasebnih ambulantah, temveč tudi na področju celotnega mesta.

10 korakov do Dojenju prijaznega mesta

K projektu lahko pristopi vsako mesto, ki si prizadeva v lokalnem okolju zagotavljati čim večjo podporo dojenju. Mesto s prijavo izkaže namero, da bo v okviru svojih zmožnosti izpolnjevalo 10 korakov.

  1. Korak: Mesto ima napisano politiko o podpori dojenja, ki jo redno objavlja.
  2. Korak: Mesto kot celota zagotavlja naklonjenost dojenju in doječim družinam.
  3. Korak: Vodstva zdravstvenih ustanov v mestu podpirajo optimalno dojenje.
  4. Korak: Vse nosečnice so ustrezno poučene o prednostih dojenja, o tveganjih nepotrebne uporabe mlečne formule in kje lahko dobijo potrebno pomoč.
  5. Korak: Zdravstvene ustanove v mestu so dojenju prijazne.
  6. Korak: V mestu so vedno na voljo skupine za pomoč doječim materam in svetovalci za dojenje.
  7. Korak: Poslovni subjekti v mestu izkazujejo naklonjenost doječim družinam.
  8. Korak: Poslovni subjekti, zlasti zdravstvene ustanove, upoštevajo in izpolnjujejo načela Mednarodnega kodeksa o trženju nadomestkov materinega mleka Svetovne zdravstvene organizacije.
  9. Korak: Delovne organizacije v mestu poznajo in spoštujejo pravice doječih mater.
  10. Korak: Vzgojno izobraževalne ustanove v mestu se spodbuja k vključevanju vsebin o dojenju v učne programe. 

Na javni razpis za pobudo Dojenju prijazno mesto – širitev mreže se je mogoče prijaviti do 14. 2. 2023. Informacije v zvezi z razpisom lahko zainteresirani predlagatelji najdejo na tej povezavi oz. pri Danici Živec na elektronskem naslovu: danica.zivec@unicef.si.

Projekt sofinancira Ministrstvo za zdravje RS.

Avtor

UNICEF_logo_800x800
UNICEF Slovenija

Vam je vsebina všeč? Delite jo:

Naj otrok izbira pot

Knjižna uspešnica

Terminološki slovar laktacije in dojenja

NOSD novice

e-novice
Prijavite se na naše e-novice

Za prijavo na e-novice v obrazec vpišite svoj e-naslov in pošiljali vam bomo najbolj brane vsebine o dojenju.

Najbolj brano

Najbolj brane vsebine