Javni razpis za pobudo Dojenju prijazno mesto - širitev mreže
Slovenj Gradec in Mislinja pristopila k projektu Dojenju prijazno mesto

Slovenj Gradec in Mislinja pristopila k projektu Dojenju prijazno mesto

23.06.2021

Župan MO Slovenj Gradec Tilen Klugler in župan občine Mislinja Bojan Borovnik sta 16. aprila v prostorih Andeškega hrama v Slovenj Gradcu svečano pristopila k projektu Dojenju prijazno mesto.

Namen projekta Dojenju prijazno mesto, ki ga izvajata UNICEF Slovenija v sodelovanju z Nacionalnim odborom za spodbujanje dojenja in s podporo Ministrstva za zdravje, je vzpostavitev partnerskega podpornega okolja v lokalni skupnosti za povečanje pogostosti dojenja pri vseh starostnih skupinah otrok na celotnem področju mesta.

S tem bo v mestih, ki sodelujejo v projektu, omogočena raven zdravja pri dojenih otrocih, materah in celotni družbi. S skupnostim pristopom bodo mesta pripomogla tudi k odpravi neenakosti, vzpostavila boljše zdravje in bolj zdravo okolje ter tudi splošni dolgotrajni napredek. S tem bodo vzpostavila zavedanje, da lokalna skupnost spoštuje želje svojih občanov in ceni prednosti dojenja za zdravje otrok, družine in skupnosti.

Na svečanem dogodku so spregovorili župan MO Slovenj Gradec Tilen Klugler, župan občine Mislinja Bojan Borovnik, predsednica Nacionalnega odbora za spodbujanje dojenja prim. Andreja Tekauc Golob, pomočnica direktorja UNICEF Slovenija Alenka Jež Heinc, direktorica ZD Slovenj Gradec Marjeta Vaupot, direktorica Koroških Lekarn mag. Irena Pušnik, pomočnica direktorja za zdravstveno nego SB SG Jelena Čubra, zdravnica šolske medicine Miroslava Cajnkar – Kac, pediatrinja Marija Mesner in pediatrinja Simona Lesnjak Dermol.

V Slovenj Gradcu se vedno trudimo slediti izzivom in biti vedno odprti za projekte, katerih cilj in namen je izboljšati kakovost bivanja in ki občankam in občanom na kakršen koli način olajšajo vsakodnevno življenje, jih izobražujejo, usmerjajo in kažejo načine za kakovostno preživljanje bodisi prostega časa ali pa, v konkretnem primeru, izboljšanje kvalitete in zdravja v pomembnem življenjskem obdobju za naše najmlajše občane in hkrati najpogumnejše, torej njihove mlade mamice in starše,” je ob tej priložnosti povedal župan Klugler.

V Slovenj Gradcu se že dolgo trudijo oblikovati takšno podporno okolje, ki zagotavlja zdrav način življenja, ki družinam omogoča skladen in miren razvoj in delovanje, kjer se tako starši kot tudi otroci zavedajo naporov lokalne skupnosti, kar je tisto, s čimer si lahko lokalna skupnost tudi pridobi zaupanje svojih občanov v najširšem pomenu besede.

Župan Klugler je ob dogodku tudi izrazil zadovoljstvo, “da se je v projekt, ki ga bomo danes pospremili na pot, vključilo toliko deležnikov, ki bodo vsak po svojih močeh in po strokovni plati bdeli nad njegovim udejanjenjem, predvsem gre tukaj zahvala našemu Zdravstvenemu domu s partnerji, zasebnimi koncesionarkami in pa ostalim javnim institucijam, bolnišnici, Koroškim lekarnam in predvsem tudi deležnikom z nacionalnega nivoja, Odboru za spodbujanje dojenja, Ministrstvu za zdravje in Unicefu Slovenija.” Aktivnosti MO Slovenj Gradec in občine Mislinja namreč med drugim podpirajo partnerji ZD Slovenj Gradec, SB Slovenj Gradec, Koroške lekarne, zasebna praksa Marije Mesner – pediatrinja ter zasebna praksa Miroslave Cajnkar Kac – šolska in mladinska zdravnica.

Župan Klugler je prepričan, da bodo vsi vključeni v projekt za udeleženke in njihove otroke odlično poskrbeli, zaželel jim je veliko zdravja in srečnih trenutkov, novopečenim mamicam pa čim manj stresno prvo obdobje starševstva in čim manj negotovosti, pri čemer bodo seveda izdatno pomagali nasveti strokovnjakinj.

Gre torej za “dejavnost, ki bo marsikomu spremenila način življenja, zato je tudi v vzgojnem in izobraževalnem smislu to pravzaprav bolj šola vseživljenjskega učenja, širine, razgledanosti in veselje ob lepih trenutkih, ki jih bodo ob tem doživljali“, je svoj nagovor sklenil župan Klugler.

Mlade mamice ob sprehodu v mestnem jedru, natančneje v Andeškem hramu, odslej čakata dojilnica in previjalnica, kjer bodo lahko poskrbele za svoje malčke.

Vesel sem, da sta se Slovenj Gradec in Mislinja, poleg Novega mesta in Kranja, med prvimi vključila v pobudo Dojenju prijazna mesta, katere cilj je zagotavljati maksimalno podporo dojenju v lokalnem okolju. Lokalni skupnostim omenjena mesta pošiljajo sporočilo, da spoštujejo njihove želje in cenijo prednosti dojenja za zdravje otroka, družine in celotne skupnosti. Želim si, da bi njihovemu zgledu sledila tudi ostala mesta v Sloveniji in s tem prebivalcem sporočala, da jim želijo boljše zdravje, bolj zdravo okolje in tudi splošni dolgotrajni napredek,” je ob tej priložnosti povedal Tomaž Bergoč, izvršni direktor UNICEF-a Slovenija.

Nacionalni projekt Dojenju prijazno mesto v takšnem obsegu orje ledino v slovenskem prostoru, k pobudi pa lahko pristopi vsako mesto, ki si prizadeva v lokalnem okolju zagotavljati čim večjo podporo in zaščito dojenju.

Mesto s prijavo izkaže namero, da bo v okviru svojih zmožnosti izpolnjevalo 10 korakov do Dojenju prijaznega mesta, ki je osnova za pridobitev naziva: Dojenju prijazno mesto. Slovenj Gradec, Mislinja, Novo mesto in Kranj bodo v okviru svojih zmožnosti do konca leta 2022 uresničila vsaj prvih pet od 10 korakov za čim večjo podporo in zaščito dojenju v lokalnem okolju. V nadaljevanju pa bodo imela možnost izpolniti vse pogoje in si kot prva v Sloveniji pridobiti naziv Dojenju prijazno mesto.

Projekt sofinancira Ministrstvo za zdravje RS.

Več o pobudi Dojenju prijazno mesto: https://dojenje.unicef.si/dojenju-prijazno-mesto/

Foto: UNICEF Slovenija in MO Slovenj Gradec

Avtor

UNICEF NOSD logo
Nacionalni odbor za spodbujanje dojenja
UNICEF Slovenija

Vam je objava všeč? Delite jo s prijatelji:

»Naj otrok izbira pot” je delo avtoric Gill Rapley in Tracey Murkett. Je knjižna uspešnica, ki govori o tehniki uvajanja dopolnilne hrane.
UNICEF Slovenija
Naj otrok izbira pot: Uvajanje čvrste hrane na željo otroka
Naročite svoj izvod knjižne uspešnice še danes in si zagotovite brezplačno poštnino
Preberi več

Vsebin o dojenju