Zakaj izbrizgavati mleko in priprava pred izbrizgavanjem

Zakaj izbrizgavati mleko in priprava pred izbrizgavanjem

V času dojenja otroka je pomembno tudi znanje in spretnost o izbrizgavanju mleka, kar je lahko materi v pomoč v različnih situacijah. Ob zanimanju zakaj izbrizgavati mleko in o pripravi pred izbrizgavanjem, se je najbolje posvetovati z izkušenimi zdravstvenimi delavci ali svetovalci za dojenje.

Pri prvem izbrizgavanju boste dobili zelo malo ali nič mleka, kar je povsem normalno. Zavedati se je potrebno, da je otrokovo sesanje najboljši dražljaj za izločanje mleka, lahko pa je izbrizgavanje dober nadomestek ob poznavanju pravilne tehnike.

Pri izbrizgavanju je zelo pomembno, da imate čiste roke.

Izbrizgavanje je priučena spretnost. Učinkovitost izbrizgavanja se povečuje z vajo.

Razlogi za izbrizgavanje

Pri večini doječih mater izbrizgavanje mleka ni potrebno. Vzrokov za izbrizgavanje je več. Je primerna in potrebna metoda za vzdrževanje laktacije, kadar ni možno dojiti, če je otrok zaradi svojega zdravstvenega stanja ločen od vas ali pa zaradi vaše bolezni trenutno ni dovoljeno dojenje in nameravate kasneje spet dojiti.

Lahko pa vam izbrizgavanje pride prav tudi kot pomoč pri zastojni dojki ali pri zamašenem mlečnem vodu ali za zmehčanje prsnega kolobarja pred dojenjem. Včasih priporočimo izbrizgavanje za nekaj obrokov tudi pri zelo bolečih bradavicah, ker je obremenitev bradavic drugačna pri izbrizgavanju kot pri sesanju otroka.

Izbrizgavanje lahko uporabite tudi kot metodo za motivacijo otroka, da priče s sesanjem na dojki. Pri tem lahko mleko izbrizgate in ga pustite na prsni bradavici, da ga otrok voha in poskusi, ali pa ga izbrizgate neposredno v otrokova usta.

Z izbrizgavanjem si lahko pomagate tudi pri zagotavljanju zadostne količine mleka, če otrok slabo sesa in ne izprazni dojke oz. potrebuje več mleka, pa tudi kadar boste imeli neodložljiv opravek in bo otroka moral nahraniti kdo drug, ali če je otrok v varstvu, ko ste v službi ali šoli.

Masaža – Pred izbrizgavanjem

Pred izbrizgavanjem je potrebno uporabiti tehnike za sproščanje dojk, da se prične izločati hormon oksitocin. Priporočljivo je tuširanje s toplo vodo ali za nekaj minut prekriti dojko s toplim obkladkom. Sprostite se lahko tudi s pomočjo dihalnih vaj, ki ste jih uporabljali med porodom. Dobrodošla je masaža dojk, saj kožni dotik prispeva k sproščanju in izločanju mleka. Dojke lahko masirate na različne načine:

S prsti odločno pritisnite proti steni prsnega koša ter pri tem izvajajte krožne gibe. Po nekaj sekundah premaknite prste na drugo točko na dojki. Gibe izvajamo spiralno po dojki proti prsni bradavici. Pritisk in gibi so podobni kot pri samopregledovanju dojk.

Nežno udarjanje – trepljanje s prsti od roba dojke proti bradavici, kar pomaga pri sprostitvi. Pomaga tudi, če se z zgornjim delom telesa nagnete naprej in rahlo stresate dojke. Pri masaži in tudi pri izbrizgavanju je pomembno, da s prsti ne pritiskate premočno. Na koži se ne smejo poznati posledice pritiskanja.

Priporočamo, da ste čim bolj sproščeni, morda vam bo pomagalo, da mislite na otroka ali gledate njegovo sliko. Če je možno, naj izbrizgavanje poteka v znanem in udobnem okolju. Zmanjšajte zunanje motnje (ugasnite telefon) in si pripravite vse, kar boste potrebovali, npr. pijačo, prigrizek ali čtivo. S prakso boste lažje sprožili iztekanje mleka in morda ne boste potrebovali toliko priprav pred izbrizgavanjem.

Masaža dojk pred izbrizgavanjem mleka.

Pogostost izbrizgavanja

Pogostost izbrizgavanja je odvisna od vzroka. V primeru, da je novorojenček ločen od mame takoj po porodu, se priporoča pričetek ročnega izbrizgavanja v šestih urah po porodu. Nato pa se svetuje redno izbrizgavanje na 2–3 ure podnevi in vsaj enkrat ponoči (8–10-krat v 24 urah).

Izbrizgavanje za povečanje količine mleka naj traja 20 minut 6-krat ali več v 24 urah in vsaj enkrat ponoči (približno 100 min/24 ur).

Za zmehčanjem prsnega kolobarja, da se otrok lažje pristavi na dojko, zadoščajo 3–4 stiski. Kadar želite odstraniti zatrdlino na mlečnem vodu, izvajate ročno izbrizgavanje, dokler zatrdlina ne izgine.

Avtor

UNICEF NOSD logo
pred.
Renata Vettorazzi
dipl. m. s., univ. dipl. org., IBCLC
UNICEF NOSD logo
doc. dr.
Silvestra Hoyer
univ. dipl. ped., viš. med. ses.

Vam je vsebina všeč? Delite jo:

Naj otrok izbira pot

Knjižna uspešnica

Terminološki slovar laktacije in dojenja

NOSD novice

e-novice
Prijavite se na naše e-novice

Za prijavo na e-novice v obrazec vpišite svoj e-naslov in pošiljali vam bomo najbolj brane vsebine o dojenju.

Najbolj brano

Najbolj brane vsebine