Leto in pol star Marko piše pismo babici in dedku

Leto in pol star Marko piše pismo babici in dedku

Vnuček Marko je star že leto in pol, ko ponovno piše pismo babici in dedku. Stara starša sta prej že prejela njegovo prvo in drugo pismo.

Dedek in babica z vnukom

Draga Babi in Dedi.

Star sem že eno leto in pol! Moja mami že pol leta ponovno hodi v službo, zato hodim jaz v vrtec. Tam imam družbo vrstnikov. Moja prijateljica sosedova Anja, ki je stara približno toliko kot jaz, tudi obiskuje vrtec. Odkar ima varstvo tam, je bila že štirikrat bolna. Dvakrat je bila samo prehlajena, enkrat pa je potrebovala tudi antibiotik, ker je imela vnetje ušes. Ta teden pa je tudi doma, ker ima drisko in bruha. Rad bi jo šel obiskat, vendar mami pravi, da bi se lahko tudi jaz nalezel. Jaz pa k sreči nisem bil še nič bolan.

Včasih morata mami in oči delati tudi ob sobotah in takrat grem v varstvo k vama, saj je vrtec ob vikendih zaprt.

Babi, moram ti povedati, da odlično kuhaš. Dopoldne gremo skupaj na vrt, kjer naredimo vse potrebno. Dedi opravi težja dela, babi pa sadi, seje, okopava in vse ostalo, kar je potrebno, da zraste dobra zelenjava in tudi odlične jagode. Jaz se medtem igram in iščem pikapolonice. Nato babi nabere zelenjavo in gremo kuhat kosilo. Babine zelenjavne jedi so odlične. Dedi pa poskrbi za mesni del. Najraje speče kaj na žaru – meso, zelenjavo, ribe…

Najboljše pa je še vedno dojenje. Zjutraj, preden gre mamica v službo, me vedno še podoji in tudi popoldne, ko se vrne iz službe. Zvečer pa tudi najlažje zaspim, če po večerji še popijem mleko pri mami. Stisnem se k njej in sladko zaspim.

Včasih se ponoči zbudim, ker imam čudne sanje ali pa, ker mi je vroče in sem žejen. Tudi takrat se malo podojim in zaspim nazaj.

Zadnjega pol leta me je mamica dojila tudi v službi, kamor sta me vsak delovni dan dopoldne peljala babi in/ali dedi. Zdaj pa mami pravi, da sem že dovolj velik in lahko jem drugo hrano medtem, ko je ona v službi.

Res se moram pohvaliti, da jem že vso hrano kot ostali družinski člani. No, včasih za kakšno hrano mami reče, da je ne smem, ker ni zdrava. Predvsem sladkarij in sladkih pijač mami in oči ne dovolita.

Moram pa vsak dan dobiti kapljice vitamina D, da bom imel močne kosti in zobe.

Vidva mi včasih dasta malo sladoleda, košček čokolade ali malo toplega kakava, kadar je hladno vreme. Rečeta, da je za pogret in za pocrkljat. Na žalost je to bolj redko, zato se tudi mami in oči ne jezita, saj pravita: starši so za vzgajanje, stari starši pa za razvajanje.

Jaz se s tem ne strinjam povsem, saj me tudi mami in oči razvajata, dedi in babi pa vzgajata.

Upam, da se kmalu spet vidimo.

Lepo vaju pozdravlja vajin Marko

Avtor

UNICEF NOSD logo
Tatjana Pavlin
dr. med., spec. pediater, IBCLC

Vam je vsebina všeč? Delite jo:

Naj otrok izbira pot

Knjižna uspešnica

Terminološki slovar laktacije in dojenja

NOSD novice

e-novice
Prijavite se na naše e-novice

Za prijavo na e-novice v obrazec vpišite svoj e-naslov in pošiljali vam bomo najbolj brane vsebine o dojenju.

Najbolj brano

Najbolj brane vsebine