Zavzemajmo se za dojenje: izobražujmo in podpirajmo

Zavzemajmo se za dojenje: izobražujmo in podpirajmo

Teden dojenja 2022 | Izjava ob svetovnem tednu dojenja – prim. Andreja Tekauc Golob, dr. med. spec. pediat., IBCLC, predsednica Nacionalnega odbora za spodbujanje dojenja pri UNICEF-u Slovenija

“V prvem tednu avgusta obeležujemo svetovni teden dojenja. Praznujejo ga skoraj po vsem svetu, večina Evropskih držav in s tem tudi Slovenija pa teden dojenja obeležuje v prvem tednu oktobra. Kljub vsemu je to priložnost, da ponovno spregovorimo o dojenju.

Letošnji slogan tedna dojenja je “Zavzemajmo se za dojenje: izobražujmo in podpirajmo“. Ta nam narekuje, kako naj pomagamo materam, da bodo uspešneje dojile.

Zakaj je dojenje tako pomembno?

Materam in doječim otrokom nudi izjemno korist. Korist za njihovo zdravje, pa tudi za boljše navezovanje med otrokom in materjo.

Ni pa dojenje nekaj samoumevnega. Če so v preteklih tisočletjih matere izvedele o dojenju preko svojih mater, babic in se je ta veščina prenašala iz roda v rod, so sedaj dostikrat osamljene pri tem opravilu in se srečujejo s težavami pri dojenju. Zato je zelo pomembno, da doječi materi nudimo podporo, da jo opogumimo in da ji predvsem nudimo pomoč, ko naleti na težave.

V Nacionalnem odboru za spodbujanje dojenja, ki deluje pri Slovenski fundaciji za UNICEF se že več kot 25 let trudimo, da bi materam pomagali, da bi uspešno dojile. Lotili smo se več projektov, ki imajo za cilj predvsem izobraževanje zdravstvenih delavcev, ki so v stiku z materami in dojenčki.

Tako imamo Novorojencem prijazne porodnišnice (NPP), 12 jih je v Sloveniji, in Dojenju prijazne zdravstvene ustanove (DPZU), ki jih je 5. Začeli smo s projekti Dojenju prijazni neonatalni oddelek (DPNO) in Dojenju prijazna mesta (DPM), v katerega so se sedaj vključila štiri mesta in upamo, da bomo s temi projekti lahko še nadaljevali. S tem bomo dosegli cilj, da podpiramo dojenje tudi v okoljih, v katerih se giblje mati z dojenčkom.

Če si ženska želi podojiti svojega otroka zunaj svojega doma in ji je nerodno dojiti v javnosti, ji omogočimo prostorčke, kamor se lahko zateče in v miru doji. Samo ona izdeluje hrano za svojega otroka. Nobena druga hrana na svetu ni primernejša za njenega otroka. Narava je za prve mesece človeškega življenja naredila materino mleko za prvo hrano in zato je zelo pomembno, da se otrok vsaj prvih 6 mesecev izključno doji in potem nadaljuje z dojenjem do dveh let starosti ob drugi družinski hrani.

Svetovna zdravstvena organizacija in večina pediatričnih organizacij se strinjajo, da je nekje med 2. in 3. letom pravi čas za odstavljane od dojenja. Te ugotovitve so povezane s sestavo ženskega mleka, ki se spreminja glede na starost otroka in vsebuje sestavine, ki jih otrok v tisti starosti potrebuje za svoj optimalni razvoj in za svoje zdravje.”

Avtor

UNICEF NOSD logo
Nacionalni odbor za spodbujanje dojenja
UNICEF Slovenija

Vam je vsebina všeč? Delite jo:

Naj otrok izbira pot

Knjižna uspešnica

Terminološki slovar laktacije in dojenja

NOSD novice

e-novice
Prijavite se na naše e-novice

Za prijavo na e-novice v obrazec vpišite svoj e-naslov in pošiljali vam bomo najbolj brane vsebine o dojenju.

Najbolj brano

Najbolj brane vsebine