Mestna občina Slovenj Gradec je eno od prvih dneh dojenju prijaznih mest v Sloveniji

Mestna občina Slovenj Gradec je eno od prvih dneh dojenju prijaznih mest v Sloveniji

Prebivalci občine Slovenj Gradec si želijo, da imeli novorojeni otroci v njihovem okolju čim več možnosti za najboljši začetek življenja - vključno s podporo materam pri dojenju.

Pristop mestne občine Slovenj Gradec k projektu Dojenju prijazno mesto, junija 2021.

Tako so se januarja 2021 vključili v pobudo Dojenju prijazno mesto, s katero si UNICEF-ov  nacionalni odbor za spodbujanje dojenja (NOSD) prizadeva izboljšati podporo dojenju v lokalnem okolju. V začetku novembra 2022 pa je mestna občina Slovenj Gradec, skupaj z občino Mislinja, postala prvo mesto z nazivom Dojenju prijazno mesto.

“Vesel sem, da smo izpolnili vse kriterije in poskrbeli, da smo postali mesto, prijazno dojenju. Materino mleko je iz različnih vidikov najboljša hrana za novorojenčke. Pomembno je za zdravje naših najmlajših občank in občanov v njihovem najzgodnejšem življenjskem obdobju. Zato spodbujamo dojenje, kjer je to le mogoče, v prostorih Andeškega hrama pa smo zato uredili poseben prostor. K dojenju spodbujamo v sodelovanju s številnimi deležniki – od zdravstvenega doma, zasebnima koncesionarkama v otroških ambulantah, regijsko bolnišnico, Koroško lekarno, pa tudi z Odborom za spodbujanju dojenja na Ministrstvu za zdravje in UNICEF-u Slovenije,” je povedal Tilen Klugler, župan mestne občine Slovenj Gradec.

Izjava Martine Šisernik, podžupanje mestne občine Slovenj Gradec, ob pridobitvi naziva.

Pri projektu in z njim povezanimi aktivnostmi so med drugim sodelovali: župan občine in osebje mestne uprave, zdravstveno in farmacevtsko osebje ter zaposleni v drugih poklicih, ki se srečujejo z nosečnicami in doječimi materami, lokalni mediji in delodajalci v podjetjih. Rezultat sodelovanja je izpolnjenih vseh 10 korakov do Dojenju prijaznega mesta, na podlagi česar so tudi prejeli naziv.

Ključni dosežki mestne občine Slovenj Gradec, Dojenju prijaznega mesta:

  • Porodnišnica Slovenj Gradec, kjer se rodi okrog 90% vseh otrok v občini, nosi naziv Novorojencu prijazna porodnišnica (NPP), Oddelek za pediatrijo Splošne bolnišnice Slovenj Gradec pa nosi naziv Dojenju prijazna zdravstvena ustanova (DPZU). Zdravstveni dom Slovenj gradec je pristopil k pridobitvi naziva Dojenju prijazna zdravstvena ustanova
  • V Večgeneracijskem centru Andeški hram se sedaj nahajata previjalnica in kotiček za dojenje.
  • V mestnih parkih in na sprehajališčih in počivališčih so postavljene klopce za dojenje.
  • V času projekta je bila ustanovljena Podporna skupina za dojenje , ki se srečuje vsako prvo sredo v mesecu v Andelškem hramu in  jo vodi svetovalka za dojenje IBCLC in ustrezno izobraženi zdravstveni delavci s področja dojenja.
  • V 12 podjetjih in trgovinah lahko najdemo nalepko Dojenju prijazno mesto, kjer so doječe matere dobrodošle.
  • V okviru Centra za krepitev zdravja v ZD Slovenj Gradec  redno izvajajo predavanja in delavnice o dojenju v vrtcih, 3., 6. in 9. razredu osnovne šole ter v 3. letniku srednje šole.

Fotografija zgoraj: Pristop mestne občine Slovenj Gradec k projektu Dojenju prijazno mesto, junij 2021.

Avtor

UNICEF_logo_800x800
UNICEF Slovenija

Vam je vsebina všeč? Delite jo:

Naj otrok izbira pot

Knjižna uspešnica

Terminološki slovar laktacije in dojenja

NOSD novice

e-novice
Prijavite se na naše e-novice

Za prijavo na e-novice v obrazec vpišite svoj e-naslov in pošiljali vam bomo najbolj brane vsebine o dojenju.

Najbolj brano

Najbolj brane vsebine