Občina Mislinja si je med prvima prislužila naziv Dojenju prijazno mesto

Občina Mislinja si je med prvima prislužila naziv Dojenju prijazno mesto

Občina Mislinja je poleg mestne občine Slovenj Gradec kot prva prejela naziv Dojenju prijazno mesto na podlagi izpolnjevanja vseh 10-ih korakov do Dojenju prijaznega mesta.

Prvo ocenjevanje izpolnjevanja pogojev za pridobitev naziva Dojenju prijazno mesto v občini Mislinja.

“S ponosom in zadovoljstvom sporočam, da je Občina Mislinja ob Mestni občini Slovenj Gradec med prvima v Sloveniji, ki se ponašata z nazivom Dojenju prijazno mesto. Tako za mater kot za dojenčka obstaja veliko koristi dojenja, ki jih je težko doseči s hranjenjem po steklenički. Hranilna vrednost materinega mleka je večja od katere koli druge hrane, imunska podpora, ki jo pri tem dobi otrok, pa je pomembna za njegovo zdravje in zadovoljstvo. Bližina matere in otroka hkrati ustvarja ugodje in spodbuja dojenčkove občutke za dotik, vid, vonj, sluh in okus. Bodimo prijazni do zdravja naših občank in njihovih otrok ter skupaj spodbujajmo dojenje,” je povedal Bojan Borovnik, župan občine Mislinja.

Pot do pridobitve naziva Dojenju prijazno mesto je na kratko predstavil Bojan Borovnik, župan občine Mislinja.

Vlaganje v dojenje rešuje življenja ter postavlja temelje za bolj zdravo in uspešno družbo. Doječe matere pa pri dojenju potrebujejo ustrezno podporo s strani lokalnega okolja. Tako so bili pri udejanjanju projekta Dojenju prijazno mesto v občini Mislinja vključeni župan občine in osebje mestne uprave, zaposleni v poklicih, ki se srečujejo z nosečnicami in doječimi materami – še posebej zdravstveno in farmacevtsko osebje; lokalni mediji in delodajalci. Občina Mislinja je s pridobitvijo naziva Dojenju prijazno mesto svojim prebivalcem pokazala, da jim želi boljše zdravje, manj neenakosti, bolj zdravo okolje in tudi splošni dolgotrajni napredek. 

Ključni dosežki občine Mislinja, Dojenju prijaznega mesta:

  • Porodnišnica Slovenj Gradec nosi naziv Novorojencem prijazna porodnišnica, Oddelek za pediatrijo Splošne bolnišnice Slovenj Gradec pa nosi naziv Dojenju prijazna zdravstvena ustanova. Zdravstveni dom Slovenj gradec je pristopil k pridobitvi naziva Dojenju prijazna zdravstvena ustanova
  • V mestnih parkih in na sprehajališčih in počivališčih so postavljene klopce za dojenje.
  • V času projekta je bila ustanovljena Podporna skupina za dojenje za nosečnice in doječe matere. Srečanja so vsako prvo sredo v mesecu v Centru Lopan v Mislinji in jo vodi svetovalka za dojenje IBCLC ter ustrezno izobraženi zdravstveni delavci s področja dojenja.
  • Doječe matere so dobrodošle v kotičkih za dojenje v Centru Lopan in Zdravstvenem domu in lekarni ter 12 podjetjih in trgovinah lahko najdemo nalepko Dojenju prijazno mesto.
  • Strokovne sodelavke Centra za krepitev zdravja redno izvajajo predavanja in delavnice o dojenju v vrtcih, 3., 6. in 9. razredu osnovne šole ter v 3. letniku srednje šole.

Fotografija zgoraj: Prvo ocenjevanje izpolnjevanja pogojev za pridobitev naziva Dojenju prijazno mesto, oktober 2022.

Avtor

UNICEF_logo_800x800
UNICEF Slovenija

Vam je vsebina všeč? Delite jo:

Naj otrok izbira pot

Knjižna uspešnica

Terminološki slovar laktacije in dojenja

NOSD novice

e-novice
Prijavite se na naše e-novice

Za prijavo na e-novice v obrazec vpišite svoj e-naslov in pošiljali vam bomo najbolj brane vsebine o dojenju.

Najbolj brano

Najbolj brane vsebine