Poziv k dejanjem: omogočimo otrokom najbolj zdrav začetek življenja

Poziv k dejanjem: omogočimo otrokom najbolj zdrav začetek življenja

Dojenje vsem otrokom omogoča najbolj zdrav začetek življenja. Materino mleko deluje kot prvo cepivo za otroka, spodbuja razvoj njegovih možganov in varuje zdravje ženske. Dojenje prinaša korist vsem, vodi do nižjih stroškov zdravstvene oskrbe in bolj zdravih družin.

Podatki kažejo, da je izključno dojenih le 44% otrok, mlajših od 6 mesecev. Za povečanje politične zavezanosti  dojenju, kar je za države ena od najpametnejših naložb, deluje pod vodstvom UNICEF-a in Svetovne zdravstvene organizacije (SZO) deluje Globalni kolektiv za dojenje. Namen pobude je spodbujati zgodnji začetek dojenja, izključno dojenje v prvih šestih mesecih življenja otroka in nadaljevanje do dveh let ali dlje ob ustrezni dopolnilni prehrani.

Vlade, človekoljubne in mednarodne organizacije in civilno družbo pozivamo, da:

  1. Povečajo financiranje, da bi povečali delež dojenih otrok od rojstva do drugega leta starosti.
  2. S pravnimi ukrepi v celoti udejanjajo Mednarodni kodeks o trženju nadomestkov materinega mleka  in ustrezne resolucije Svetovne zdravstvene skupščine (WHA). Izvajajo in neodvisno spremljajo jih organizacije brez nasprotja interesov.
  3. Uveljavijo politike plačanega družinskega dopusta in dojenja na delovnem mestu, ki temeljijo na smernicah Mednarodne organizacije dela za zaščito materinstva kot minimalni zahtevi, vključno z določbami za neformalni sektor.
  4. Izvajajo 10 korakov do uspešnega dojenja v porodnišnicah, vključno z zagotavljanjem hranjenja z materinim mlekom za bolne in ranljive novorojence.
  5. Izboljšajo dostop do svetovanja o dojenju s strani usposobljenih svetovalcev kot del celovitih politik in programov dojenja v zdravstvenih ustanovah.
  6. Okrepijo povezave med zdravstvenimi ustanovami in skupnostmi ter spodbujajo tiste mreže v skupnosti, ki ščitijo, spodbujajo in podpirajo dojenje.
  7. Okrepijo sisteme spremljanja napredka politik, programov in financiranja pri doseganju tako nacionalnih kot svetovnih ciljev glede dojenja.

Članek povzema izvorno besedilo, ki je dostopno tukaj .

Avtor

UNICEF_logo_800x800
UNICEF Slovenija

Vam je vsebina všeč? Delite jo:

Naj otrok izbira pot

Knjižna uspešnica

Terminološki slovar laktacije in dojenja

NOSD novice

e-novice
Prijavite se na naše e-novice

Za prijavo na e-novice v obrazec vpišite svoj e-naslov in pošiljali vam bomo najbolj brane vsebine o dojenju.

Najbolj brano

Najbolj brane vsebine